The Bubble

Ik heb als filmbespreker een eenvoudig principe: ik kijk de film hoe dan ook uit. Dat is soms een uitdaging – Song to Song en Nocturne joegen mij bijna de zaal uit – maar ik doe het wel. Noem het een dwangneurose of beroepseer, ik blijf zitten tot de eindtitels zich laten zien. Pas daarna kan ik een al dan niet kritisch stuk tikken. Dat gezegd hebbende zag ik laatst The Bubble, de nieuwste film van Judd Apatow die uit is gebracht op Netflix. Verbijsterd over de erbarmelijke kwaliteit greep ik bijna naar de afstandbediening om de film af te zetten. Wat is hier in godsnaam aan de hand?

Is dit serieus van de veelbeprezen Apatow, die met The 40-Year-Old Virgin, Knocked Up en Funny People de lachfilm een flinke trap onder de kont gaf? The Bubble zit vol onsympathieke, narcistische, navelstaarderige types die in quarantaine (iets met een pandemie) het volgende hoofdstuk van een monsterfilmfranchise opnemen. Veel botsende ego’s op een klein oppervlakte dus. Het idee biedt potentie voor lekker grof aangezette humor. Maar omdat iedereen zich als eersteklas eikel gedraagt en de situatie ronduit deprimerend wordt, kan ik The Bubble met alle wil van de wereld gewoon niet waarderen.

De grappen zijn bovendien van een pijnlijk slecht niveau. Leslie Mann wordt ondergekotst door mede-acteurs. Pedro Pascal leegt luidruchtig zijn darmen op de wc. Karen Gilligan plast haar broek vol. Er is een kerel die nooit orgasmes krijgt en daarom urenlang door kan gaan in bed. Dit is niet grappig. Eerder zo plat en grof dat het boos wordt. Alsof Apatow worstelde met negatieve energie en in een kwade bui wat puberale humor op papier kwakte.

Het acteerwerk is vrij matig, David Duchovny maakt het echt bont. Het is zonneklaar dat Duchovny, wiens naam verbonden is aan fenomenale series (The X-Files, Californication en Twin Peaks), met zijn opgeblazen kop hier geld te vangen. Ik wil eigenlijk aan hem vragen of hij nog weet wat dat is, acteren. In elk geval niet zouteloos je tekst oplepelen en duidelijk verlangen naar de luxe van je trailer. Kom op zeg, doe een beetje je best!

Bovenal vind ik The Bubble zorgwekkend omdat Apatow het script goed genoeg vond om ermee aan de slag te gaan. Dan denk ik: gaat het wel goed met hem? Wat zegt dit over zijn toekomstige projecten? Is The Bubble artistieke zelfmoord? Luidt deze “komedie” de ondergang van Apatow in? Wil hij nog wel? Is er psychologische interventie nodig?

Normaal gesproken adviseer ik altijd om de desbetreffende film zelf te kijken. In het geval van The Bubble zeg ik: nee. Gewoon nee. Onomstotelijk nee. Niet doen.

Regie: Judd Apatow. Met: Leslie Mann en Karen Gillan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.