The Curse of Halloween Jack

Op IMDB hebben gebruikers The Curse of Halloween Jack “gewaardeerd” met een 2.6. Niet echt een aanbeveling. Toch word ik dan ook nieuwsgierig. Hoe krijgt een film het voor elkaar om die zware onvoldoende te krijgen? Ik ben daar heel snel achter gekomen. Ten eerste neemt dit prul zichzelf veel te serieus door te verwijzen naar klassieke horrorfilms en popcultuurfenomenen. Zo valt in het begin de naam van sekteleider Jim Jones om de geloofsovertuiging van een cult te beschrijven en hinten de eindshots opzichtig naar Halloween.

En natuurlijk de als vogelverschrikker vermomde seriemoordenaar. Zulke referenties kunnen werken als een ode (ik kijk naar jou, Quentin Tarantino), hier slaat het gruwelijk dood.

Dan, de dialogen. Gesprekken over de lengte van een piemel, homoseksualiteit, mislukte versierpogingen… The Curse of Halloween Jack is een horrorfilm, toch? Tenminste, het profileert zich wel als zodanig. Waarom heb ik dan het gevoel dat hier een soapschrijver aan het werk is geweest? Of dat de acteurs het verkeerde script ontvingen, hun schouders erover ophaalden en de teksten maar gingen leren.

Niet dat een horrorfilm per sé superdiepgaande en clichévrije conversaties moet hebben. Maar dit soort saaie gezeik hoort thuis in een derderangs romantische komedie. Niet in een horror die uit alle macht een eigen mythe wil creëren.

Derde punt: het acteerwerk. Beter gezegd, het totale gebrek eraan. Alsof iedere eerste take werd geaccepteerd. Een andere theorie die ik ook zo geloof is dat de acteurs tussendoor gewoon wat lol hadden en de camera bleef opnemen. “Oké Andrew, we zijn er klaar voor!… Je hebt ons al opgenomen en we gaan door naar de volgende scène. Ook goed…?”

Even serieus, zou The Curse of Halloween Jack nou niet gewoon als grap zijn bedoeld? Bedacht tijdens een kroegbezoek of een feestje? Of is het een uit de hand gelopen weddenschap tussen filmstudenten, dat de filmmakers in spé elkaar uitdaagden om in zo kort mogelijke tijd een film te draaien? Het is niet ondenkbaar. Harold P. Warrens Manos: The Hands of Fate is ontstaan door zo’n weddenschap.

Verreweg het bizarste is dat The Curse of Halloween Jack vooraf werd gegaan door The Legend of Halloween Jack uit 2018. Want met een 3.4 moest daar ook echt een vervolg op komen.

The Curse of Halloween Jack is een onuitstaanbare wanprestatie. Graag zou ik een negatieve score geven, Letterboxd laat dit niet toe. Ik heb het daarom op een halve ster gehouden. Godallemachtig.

Ik ben te volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.