Saw III

In Saw III ligt de sadistische seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell) te creperen in zijn hol. “Leerling” Amanda (Shawnee Smith) ontvoert arts Lynn Denlon (Bahar Soomekh) om haar “meester” wat verlichting te geven. Zoals bekend uit de voorgaande delen, is hij gediagnosticeerd met hersenkanker. En de tumor bezorgt hem steeds meer pijn. Om ervoor te zorgen dat Lynn geen domme dingen doet, heeft Amanda een dodelijk speeltje gefabriceerd: een soort kraag van op scherp gezette pistolen. Als Jigsaw overlijdt, zullen de pistolen kogels afvuren. Lynn heeft dus niet veel keus dan hem te opereren en in leven te houden.

Terwijl zij aan de slag gaat met het beschikbare gereedschap, wordt Jeff (Angus Macfadyen) het volgende speelslachtoffer van de seriemoordenaar. Jaren geleden werd Jeffs zoontje doodgereden, de dader kwam weg met een lichte straf. Sindsdien is hij uit op wraak. Maar hoe ver is hij bereid om voor die wraak te gaan? Kan hij de boosdoener alsnog vergeven? Of zal de woede hem langzaam verteren?

Regisseur Darren Lynn Bousman, die het stokje overnam van James Wan en Leigh Whannell, volgt met Saw III het pad dat is geplaveid door voorgaande delen. Het vervolg zit weer boordevol bloederige scènes en maagomkerende vallen, en leidt opnieuw naar een onverwacht einde. Maar dat is niet waarom ik Saw III zo’n fascinerend vervolg vind. In de eerste twee delen ging het om de mystiek van Jigsaw. Nu ligt het zwaartepunt meer op de getroebleerde Amanda.

Bousman boort een interessante laag aan, het gaat alleen wat verloren in de onbeholpen uitwerking.

Jigsaw houdt vol echt geen moordenaar te zijn. Het enige wat hij doet is zijn slachtoffers de keus geven: ofwel je brengt het ultieme offer om te blijven leven, ofwel je legt neer bij je dodelijke lot. De visie van Amanda is anders. De spelletjes hebben niet de bedoeling om iemand zelfinzicht te geven, zijn zo ingericht dat de afloop hoe dan ook dodelijk is. Amanda wil haar slachtoffers geen kans op verlossing geven. Voor Jigsaw is dit onverteerbaar. Iemand moet zijn werk voortzetten. Dan zal Amanda toch echt haar houding moeten aanpassen. Gaat dat wel lukken?

Bousman boort een interessante laag aan, het gaat alleen wat verloren in de onbeholpen uitwerking. De hele film door worden zo veel ballen omhooggehouden, dat Saw III zich net niet verslikt in zijn ambities. Het is een wonder dat alle lijntjes nog goed bij elkaar komen. Met dit deel had de serie afgesloten kunnen worden, de producers bleven nog een paar jaar dollartekens zien.

Darren Lynn Bousman/Tobin Bell en Shawnee Smith

2 gedachten over “Saw III

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.