Logan Lucky

Veelfilmer Steven Soderbergh had na Behind The Candelabra zijn pensioen aangekondigd. Maar de creatieve jeuk liet zich niet wegkrabben. Logan Lucky, geschreven door Soderberghs partner Jules Asner, gaat over de gebroeders Logan: Jimmy (Channing Tatum) en Clyde (Adam Driver). Jimmy is automonteur, gescheiden van Bobbie Jo Chapman (Katie Holmes) en vader van Sadie (Farrah Mackenzie). Broer Clyde heeft gevochten in de oorlog, mist een arm en staat nu achter de bar. Dan is er ook nog zus Mellie (Riley Keough), werkzaam als kapper. Als Jimmy wordt ontslagen, moet hij zoeken naar andere vormen van inkomsten.

Zijn zoektocht brengt hem naar de NASCAR race in Californië. Hij weet hoe het geld tijdens de races wordt vervoerd, met de juiste hulpmiddelen en assistentie kunnen er duizenden dollars – zo niet meer – buit worden gemaakt. Jimmy en Clyde roepen de hulp in van Joe Bang (Daniel Craig). Joe zit in de gevangenis, maar weet hoe hij de twee mannen kan helpen. Dan moet wel de hulp van zijn broers worden ingeroepen: Fish (Jack Quaid) en Sam (Brian Gleeson).

Navertellen hoe de ingenieuze plot van Logan Lucky zich ontvouwt is onmogelijk. Het voldoet om te zeggen dat de overval zorgvuldig in elkaar is gezet. Aan alles is gedacht. Zelfs het toeval wordt in de planning meegenomen. Want er kan natuurlijk altijd iets even anders lopen. Soderbergh trekt zich overigens helemaal niets aan van complexiteiten, en brengt het verloop van de overval vanzelfsprekend in beeld. Alsof de goede afloop bij voorbaat vaststaat.

Van alle films uit Soderberghs ruime oeuvre is Logan Lucky eentje waarin alles mooi samenkomt.

Logan Lucky is het vlotte broertje van Ocean’s Eleven. Die overvalfilm werd gedragen door het charisma van George Clooney en Brad Pitt. Logan Lucky leunt op meer markante figuren. Driver (die zich met elke film bewijst als fantastisch karakteracteur), Tatum en Keough zijn perfect als figuren uit de onderbuik van de maatschappij. Verschoppelingen die zich aan elkaar vasthouden als zij dreigen te vallen. De acteermagie is compleet als Craig – met die indringende ogen – zich bij de groep voegt. Veel later volgt zelfs nog Hilary Swank. Zij mag als agent Sarah Grayson op komen draven om het einde op een kier te houden.

Van alle films uit Soderberghs ruime oeuvre is Logan Lucky eentje waarin alles mooi samenkomt. Het script van Asner laat ons raden naar de uitkomst, Soderbergh zorgt voor mooie plaatjes, de cast brengt de personages tot leven. Misschien was Soderberghs pensioen net te vroeg was gepland.

Steven Soderbergh/Channing Tatum en Adam Driver

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.