Saw IV

Alhoewel het einde van Saw III weinig ruimte liet voor een vervolg, konden de fans zeker een nieuw deel in de horrorserie verwachten. Maar toch: hoe zouden de makers het gaan klaarspelen voor Saw IV? De opening zegt genoeg: Jigsaw (Tobin Bell) is dood en wordt op de kille tafel van het mortuarium aan een fysiek onderzoek onderworpen. Tot grote verrassing van de patholoog zit er een cassettebandje in Jigsaws maag. Direct wordt rechercheur Mark Hoffman (Costas Mandylor) erbij gehaald. Hij speelt het bandje af en wordt toegesproken door de grafstem van Jigsaw.

Dan springt regisseur Darren Lynn Bousman terug in de tijd, als de politie de beruchte seriemoordenaar op de sporen zit. Heethoofd Daniel Rigg (Lyric Bent) gaat voorop als een nieuw lichaam wordt gevonden en stormt, tegen de waarschuwingen van Mark in, de ruimte in waar het lichaam aan een martelwerktuig hangt. Mark spreekt hem streng toe. Wat nu als het een valstrik was geweest? Ook FBI-duo Peter Strahm (Scott Patterson) en Lindsey Perez (Athena Karkanis) komen zich met de zaak bemoeien. Hun vermoeden is dat Jigsaw hier niets mee te maken had. Er moet een handlanger zijn.

Als Daniel weer thuiswaarts keert wordt hij ontvoerd voor de bekende sadistische spelletjes van Jigsaw. Hij zal tot het uiterste worden getest om zijn zwakte onder ogen te zien: het onvermogen om los te laten. Zal hij voor de test slagen? Omdat hij zo plotseling is verdwenen verdenkt Peter verdenkt hem ervan de rechterhand van Jigsaw te zijn. Sterker nog, hij en Lindsey komen steeds op de plek waar Daniel eerder zijn “test” heeft gehad. Volgens Lindsey zit het anders in elkaar. Daniel wordt niet alleen getest, maar ook getraind. Hij is nog helemaal niet het hulpje van Jigsaw. Dat moet hij nog worden. Volgen wij het nog?

Saw IV wil, net als voorganger Saw III, heel veel materiaal in beperkte speeltijd proppen.

Saw IV wil, net als voorganger Saw III, heel veel materiaal in beperkte speeltijd proppen. Concentreerde het derde deel zich nog op Amanda’s (Shawnee Smith) en Jigsaws verschillende opvattingen over hoe de spelletjes gespeeld moeten worden, Saw IV wil vooral shockeren en verrassen. Het verhaal moet nog ingewikkelder, met meer gespring tussen verschillende plots, van heden naar verleden en weer terug. Ik vind het helemaal niet erg om met puzzelstukjes te werken. Wel als die puzzelstukjes niet echt lekker in elkaar klikken.

Het vierde deel is ontegenzeggelijk spannend, weet weer met een onverwacht slot te komen en sluit aan op de gebeurtenissen uit deel drie. Maar in zijn drang om het publiek zoveel mogelijk stappen voor te zijn, raakt het verstrikt in een web van plotcomplicaties en psychologie van de koude grond.

Regie: Darren Lynn Bousman. Met: Tobin Bell en Lyric Bent

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.