https://deadline.com/2019/10/breaking-bad-experience-el-camino-movie-vince-gilligan-bryan-cranston-aaron-paul-derek-berry-1202755643/

Breaking Bad

Zoals het vaker gaat bij mij en hypes ben ik geneigd om later bij de enthousiaste meute aan te sluiten. Ik zal Game of Thrones heus nog wel een keer kijken. Maar dan wel wanneer de hysterie echt is uitgedoofd. Er is één serie waaraan ik mij alsnog besloot te wagen toen de belangstelling zijn hoogtepunt beleefde: Breaking Bad. Met glansrollen voor Bryan Cranston en Aaron Paul, mag deze serie zich scharen in het rijtje van klassiekers. Cranston is Walter White, een scheikundeleraar die longkanker blijkt te hebben. Tegelijkertijd krijgt hij te maken met financiële tegenslagen. Wat nu te doen?

Omdat de dood hem toch in de nek hijgt en hij snel geld moet verdienen, wendt Walter zich tot een ongewone inkomstenbron: het maken van crystal meth. Harddrugs. Met zijn scheikundekennis kan hij de drugs zo zuiver mogelijk maken. Maar hij heeft ook kopers nodig. Jesse Pinkerman, een voormalig leerling van Walter, kan daarbij helpen. Ziedaar de geboorte van een onwaarschijnlijke iconische drugsduo.

Maker Vince Gilligan maakt van de schuchtere scheikundedocent een knetterharde drugsbaron. Per seizoen ontwikkelt Walter zich langzaam tot een genadeloze zakenman, op het eind schrikt hij niet terug voor keihard geweld. Intussen valt zijn vertrouwde gezinsleven uiteen en kruist hij het pad van huurmoordenaars, concurrenten en gestoorde nazi’s. Geen moment trekt hij zich terug uit zijn nieuwe leven. Voor de eerste keer is hij op iets gestuit waar hij echt goed in is. En, macaber genoeg, plezier aan beleeft.

Maker Vince Gilligan maakt van de schuchtere scheikundedocent een knetterharde drugsbaron.

Hoe bedreigend Walters gedrag ook wordt, het is lastig de sympathie voor hem te verliezen. Naast drugsmaker is hij ook liefhebbende man, zorgzame vader en gewoon een innemende kerel. Paul zet met Jesse ook een gedenkwaardig personage neer. Hij is geen heilige, maar heeft het hart ontegenzeggenlijk op de juiste plek. En op een bizarre manier wordt hij een soort geweten voor Walter. Hoe bloeddorstig hij wordt, Jesse probeert altijd de rem te vinden.

Breaking Bad combineert zo een fantastisch plot met diepgaande personages. Iedereen heeft zijn gebreken. Niemand is perfect. Iedereen wordt tot het uiterste geduwd. Niemand komt met een schoon geweten weg. Er zijn weinig series die het verhaal zó briljant opbouwen en met een knaller eindigen. Dat de bijpersonages potentie hebben voor hun eigen series, bewees Gilligan met de spinoff Better Call Saul. Hierin is de hoofdrol voor de gladde advocaat Saul Goodman, voor hij Walter ontmoette. Ook eentje die ik nog eens moet kijken.

Vince Gillian/Bryan Cranston en Aaron Paul

3 gedachten over “Breaking Bad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.