https://www.looper.com/169754/what-the-rotten-tomatoes-reviews-are-saying-about-el-camino-a-breaking-bad-movie/

El Camino: A Breaking Bad Movie

Toen ik las dat zes jaar na de laatste aflevering van Breaking Bad een film zou volgen, vroeg ik mij af waarom dat nodig was. Vince Gilligan heeft ons een dramatische serie-afsluiter gegeven waarmee het verhaal was afgerond. Er werd genoeg ruimte gegeven voor eigen invulling, maar de rode draad was klaar. Afgelopen. Einde. Uit. Ik heb het vermoeden dat Gilligan toch nog twijfelde. Is het nou echt klaar? Of moet er nog gekeken worden voor een eenmalige terugkeer naar die duisterkomische wereld? Met El Camino: A Breaking Bad Movie neemt Gilligan twee uur de tijd om het lot van Jesse Pinkman te onderzoeken.

De draad wordt opgepikt na de slachting die Walter aangerichtte. Jesse zit gillend en krijsend in de auto, eindelijk verlost van zijn sadistische bazen. Hij rijdt naar zijn enige overgebleven vrienden, stoners Skinny Pete en Badger, en beraadt zich op zijn vervolgstappen. Hij moet vluchten. Maar daarvoor heeft hij wel geld nodig. Ziedaar de motor waarmee Gilligan de plot voortstuwt.

El Camino: A Breaking Bad Movie, is in alles een uitgerekte aflevering van Breaking Bad. Het personage staat centraal, de plot wordt met elke stap complexer. De sfeer is ronduit grimmig (Jesse is nogal getraumatiseerd), er is ook ruimte voor humor (dank Skinny Bad en Badger), en het eindigt met een geweldsuitbarsting. Aaron Paul weet de film met gemak te dragen, en het is ook een spannende zit. Toch heb ik mijn twijfels bij deze film uit de stal van Netflix.

Ik heb vooral het gevoel dat Gilligan Jesse een waardig afscheid wilde geven.

Gilligan kijkt namelijk ook terug naar het verleden. Er zijn scènes tussen Jesse en Todd, Walter komt voorbij, en er zijn andere bijpersonages die ten tonele verschijnen. Leuk voor de fans van Breaking Bad, het zorgt ook voor een schurende filmervaring. Enerzijds is El Camino: A Breaking Bad Movie een lekker spannende thriller, anderzijds wil het ook graag nog aansluiten op de serie. En kijkers die de serie nooit hebben gezien zullen niet alles snappen van deze titel.

Ik heb vooral het gevoel dat Gilligan Jesse een waardig afscheid wilde geven. Prima. Maar waarom nu pas? Had dit niet bij de serie zelf nog kunnen passen? Een soort van epiloog? Nu is het meer een nagedachte. Eentje van twee uur, maar nog steeds een nagedachte. De grootste fans van Breaking Bad kunnen hier nog erg veel plezier aan beleven. Tegen de andere kijkers zou ik zeggen: ga eerst de serie kijken. Beslis daarna maar of je nog El Camino: A Breaking Bad Movie wil zien.

Vince Gilligan/Arron Paul en Bryan Cranston

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.