The Thing

Op Antartica, ver weg van de beschaafde wereld, zit een groep Amerikaanse wetenschappers onderzoek te doen. Er komt een bruut einde aan de dagelijkse beslommeringen in de sneeuw als een hond het kamp komt binnengerend. Hij wordt achternagezeten door Noorse wetenschappers die het vluchtende beest willen doodschieten. Dankzij een verdwaalde kogel schieten de Amerikanen terug en zijn de Noren verleden tijd. Piloot MacReady (Kurt Russell) gaat naar het Noorse kamp om te kijken wat er allemaal aan de hand is. Daar vindt hij videobanden met een vreemde inhoud.

Kennelijk hadden de Noren iets onder het ijs gevonden. Iets wat heel erg oud is. Een buitenaardse parasiet dat elk denkbaar organisme kan kopieren. En dit ding, wat het ook is, heeft zich in de hond verstopt. Terwijl het buitenaardse wezen als een parasiet de groep binnendringt en de teamleden één uitschakelt, probeert MacReady met een oplossing te komen. Hoe kunnen ze weten wie nog “echt” is? Wie is nog te vertrouwen? Als de buitenaardse indringer de bewoonde wereld bereikt zullen de gevolgen rampzalig uitpakken. Ziehier The Thing, John Carpenters briljante scifihorror vol paranoia en smerig geweld.

Dit horrormeesterwerk doet onherroepelijk denken aan Alien, waarin ook sprake is van een buitenaardse parasiet. Maar The Thing speelt het spelletje anders. Hoe kan je op iets jagen als het zich steeds vermomt? Voor de mannen is het reden genoeg om vast te lopen in achterdocht en wantrouwen. MacReady is de enige van de groep die het hoofd nog een beetje koel houdt. Toch, als er een onvoorspelbaar monster is dat de verbeelding blijft tarten (zie de klassieke “spinnenkop”), hoe lang duurt het dan voor zelfs de stoerste kerel doordraait?

Ziehier The Thing, John Carpenters briljante scifihorror vol paranoia en smerig geweld.

Het is knap hoe Carpenter met praktische effecten de terreur van The Thing tastbaar maakt. Een buik verandert in een vraatzuchtige mond, de hond sperkt zijn bek angstwekkend wijd open, en dan is er natuurlijk nog de vliegende schotel. Het geweld is grafisch en staat garant voor flink wat nachtmerriebeelden. Dat alles zich afspeelt in de ijskoude wereld van Antartica, zonder mogelijke communicatie met de buitenwereld, zorgt voor nog meer druk op de situatie. Tot op het eind blijft onduidelijk of het buitenaardse monster nog leeft. Ach, veel maakt het niet uit. Het ding zal hoe dan ook hier zijn graf vinden. Dat is wel de bedoeling.

The Thing is trouwens een remake van Howard Hawks’ The Thing from Another World, wat weer gebaseerd is op het kortverhaal Who Goes There van John W. Campbell Jr.. Toen Carpenter zijn versie had uitgebracht maakten critici korte metten met de film, Hawks kon het gewelddadige karakter van The Thing helemaal niet waarderen. Door de tijd heen zijn de meningen bijgesteld en heeft The Thing, geheel terecht, de status van klassieker ontwikkeld. Dit is nou horror die elke liefhebber van het genre gezien zou moeten hebben.

Regie: John Carpenter. Met: Kurt Russell en Keith David

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.