Talk To Me

Volgens Peter Jackson is Talk To Me de meest intense horrorfilm in jaren – aldus de filmposter. Als de regisseur van The Lord of the Rings zo’n uitspraak doet word ik toch wel erg nieuwsgierig. Een groepje vrienden is in de ban van een macaber spel. Via een gemummificeerde hand kan met de doden worden gesproken. Je moet die hand vastpakken, spreekt de woorden “talk to me” en dan zal de geest verschijnen. Het naargeestige tafereel wordt, geheel in de geest van de 21e eeuw, op camera vereeuwigd en enthousiast gedeeld.

Iedereen giert het uit. Waarom ook niet? Het is een spelletje. Een illusie. Alsof de hand echt werkt en geesten op kan roepen. Kom nou. Het spelletje krijgt een akelig realistische wending als iemand zijn kop kapotslaat. En iemand anders ervan overtuigd raakt dat haar moeder vanuit het dodenrijk is teruggekeerd.

Vóór Talk To Me lieten regisseurs Michael en Danny Philippou hun filmische creaties los op YouTube. Met deze intense horrorfilm maakten zij hun eerste officiële productie. Ik zou dat dus nooit hebben gedacht, want technisch gezien staat Talk To Me stevig en zelfverzekerd op zijn benen. De broers laten soepele steadycamshots, statische beelden en wervelend camerawerk vloeiend met elkaar afwisselen. Je merkt dat die twee de taal van cinema heel goed begrijpen.

Nog een pluspunt is dat de broers kiezen voor ouderwetse horrornarigheid. Iedereen zit gevangen in de moerasmodder van depressie en suïcide. Hoe meer de personages zich tegen de aanzuigende werking verzetten, hoe dieper ze erin zakken. Ik merkte dat ik steeds meer op het puntje van mijn stoel zat, als om geen moment van de malheur te hoeven missen. Hoe gaat dit aflopen?

Talk To Me is een stevig debuut over labiele geesten en onverwerkte rouw. Ik hoop echt dat de broers voorlopig bij het horrorgenre blijven. Volgens mij zit er nog meer misère in hun schrijfkoker.

Ik vond Sue, de moeder van Riley, er trouwens nog zo bekend uitziet. Blijkt dat Miranda Otto te zijn, die jaren geleden nog Eowyn speelde in The Lord of the Rings. En zo kom ik weer terug bij Jackson. Talk To Me is zeker een van de beste horrorfilms van dit jaar.

Je kan mij volgen via Facebook, Twitter, Instagram en Letterboxd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.