The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Lang geleden smeedde de vorst Sauron (Sala Baker) Ringen van de Macht, die hij over verschillende volkeren van Midden-aarden uitdeelde: de Elven, Dwergen en Mensen. Deze ringen zouden macht moeten uitoefenen over het volk. Maar Sauron smeedde in het geheim een ring voor zichzelf, zodat hij de macht had over de Ringdragers. Hij wist zo zelf de macht over Midden-aarden te krijgen. Tot een laatste verbond tussen de Elven en Mensen in opstand kwam. Sauron moest verslagen worden. Tijdens een grootse veldslag kon hij wel overmeesterd worden, maar bleef zijn kwaadaardige geest in zijn ring.

Die ene Ring is uiteindelijk in handen van de Hobbit Bilbo Ballings (Ian Holmes) gekomen. En hij heeft de ring doorgegeven aan de echte held van het verhaal: Frodo (Elijah Wood). De Ring blijft smachten naar zijn rechtmatige eigenaar. Maar als hij weer in vijandige handen land, zal Midden-aarde in permanente duisternis vallen. Tot de Ring is vernietigd, zal het een gevaar vormen. Ziehier de premisse van de machtige trilogie van The Lord of the Rings, naar de boeken van J.R.R. Tolkien.

Dit eerste deel legt de basis van het driedelige epos, waarin de queeste en de personages uitgebreid worden geïntroduceerd. Naast Frodo zijn daar de Hobbits Sam (Sean Astin), Pippin (Billy Boyd), Merry (Dominic Monaghan), de mysterieuze Doler Aragorn (Viggo Mortensen), de getroebleerde Boromir (Sean Bean), Tovenaar Gandalf (Ian McKellen), Dwerg Gimli, en Elf Legalos (Orlando Bloom). Deze negen personages zullen Frodo helpen om de Ring te vernietigen. Een missie die veel offers zal vergen en ieders wilskracht tot het uiterste test.

The Lord of the Rings is een sprookje voor volwassenen, waarin het grote gevecht tussen Goed en Kwaad het kloppende hart vormt.

The Lord of the Rings is een sprookje voor volwassenen, waarin het grote gevecht tussen Goed en Kwaad het kloppende hart vormt. Hoe lichtvoetig het verhaal ook kan zijn, het duister is altijd dichtbij. Regisseur Peter Jackson heeft de wereld van Tolkien op visueel vlak overweldigend uitgewerkt, zodat Midden-aarden een geloofwaardig universum wordt. De lat voor fantasy is sindsdien torenhoog.

Voor mij was, en is, The Lord of the Rings meer dan een verhaal over een kwaadaardige ring. Toen ik The Fellowship of the Ring in de bioscoop zag, wist ik nog helemaal niets van Tolkien, noch van het machtige, grootse verhaal wat hij had uitgewerkt. Inclusief mythologie, taal, cultuur en religie. Voor het eerst zag ik hoe rekbaar de verbeelding kon zijn, wat er allemaal bedacht kon worden. Dankzij Tolkiens prachtige fantasie werd ik geïntroduceerd in het fantastische genre.

Peter Jackson/Elijah Wood en Viggo Mortensen

7 gedachten over “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.