American Pie

De seks-komedie kreeg vlak voor het begin van het nieuwe millennium een flinke opsteker met het onbeschaamd platte American Pie. Het ontwikkelde zich algauw tot klassieker in het genre en vormde de springplank voor een lading jonge acteurs. Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Alyson Hannigan, Seann William Scott en Eddie Kay Thomas beleefden met deze film hun doorbraak. Alhoewel zij ook in andere films en series verschenen, blijven hun namen onlosmakelijk verbonden met American Pie. De vier tieners Jim (Biggs), Oz (Klein), Kevin (Nicholas) en Finch (Thomas) zijn nog steeds maagd.

Voordat hun grote avontuur op de universiteit begint, wil ieder eens geproefd hebben van de verboden vrucht. Als een slungel als Sherman (Chris Owen) erin slaagt om een meisje het bed in te krijgen, moet dat hun toch ook lukken? Daarom sluiten de vrienden een pact af: vóór ze officieel de middelbare school verlaten, hebben ze een keer het bed gedeeld. Mooie woorden, maar dan moeten de jongens ook echt actie ondernemen.

Jim zit bijna elke dag te masturberen, als hij intiem dreigt te worden met een meisje wordt hij het slachtoffer van een vroegtijdige zaadlozing. Kevin heeft een relatie met Vicky (Tara Reid), die hun liefde op het perfecte moment wil consumeren. Finch (Thomas) probeert positieve roddels over zijn pielemuis te verspreiden, wat hem nog aardig goed lijkt te lukken. Oz (Klein) tot slot slijmt zich een weg in het schoolkoor, waar hij gruize muis Heather (Mena Suvari) verleidt.

Verwacht geen verrassende wendingen of diepe inzichten. American Pie gaat uit van de onverzadigbare seksuele driften van pubers. De hele school lijkt gevuld met tieners die gebukt gaan onder razende hormonen. De rust keert pas terug als de seksuele daad is volbracht. Tussendoor vindt regisseur Paul Weitz genoeg tijd om grappen over vrouwen, homo’s en andere gevoelige onderwerpen te maken.

Het had zo makkelijk dood kunnen slaan, de vunzigheid van American Pie

Voor die humor mag oppereikel Stifler (Scott in zijn eerste echte filmrol) komen opdraven. Hij is zijn maagdelijkheid al lang kwijt, en moet vooral lachen om de lamlendige pogingen van de goedgelovige vrienden. Stifler is macho, trekt zich van niets en niemand wat aan. Hij is de hedendaagse komiek die zo hard mogelijk tegen heilige huisjes aantrapt en vervolgens schaterlacht om de geschokte reacties. De vier vrienden weten van gêne niet waar zij moet kijken, dat kan hem niets schelen. Als hij maar lol heeft.

Het had zo makkelijk dood kunnen slaan, de vunzigheid van American Pie. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat deze seks-komedie het heeft gered dankzij de personages. Hoe plat en stupide de situaties ook worden, de personages geven de platvloerse humor nog wat nuchter tegenwicht. Op het einde van de dag zijn de vier vrienden ook maar jongvolwassenen, die dolgraag eens seks willen ervaren. Natuurlijk komt iedereen dan tot het besef dat seks ook niet alles is in het leven.

Voor mij is American Pie een heerlijke wegkijker, een guilty pleasure vol scènes en dialogen die inmiddels volop geciteerd worden. Mocht je nog willen weten waar de titel nou naar verwijst, zie de afbeelding bij deze recensie.

Regie: Paul Weitz. Met: Jason Biggs en Seann William Scott

Een gedachte over “American Pie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.