Sex Drive

Een van mijn beste vrienden heeft een lichte obsessie met Sex Drive, een tienerkomedie uit 2008. Ik had hem al eerder gezien en kon de platte maar ook met liefde uitgevoerde onderbroekenhumor erg waarderen. Het doet mij nog het meeste denken aan een satirische variant op American Pie. Blijkt er dus ook een zogenaamde “unrated” of “director’s cut” van Sex Drive te bestaan. Ik heb altijd vraagtekens bij dat soort edities. Afgezien van hooguit een paar minuten extra materiaal stellen zij werkelijk geen zak voor. Sex Drive weet dat en gaat er vrolijk mee aan de haal. Net als dat het zichzelf voor lul zet.

In het eerste shot staren regisseur Sean Anders en scenarist John Morris in de camera. Monotoon en duidelijk teksten oplezend bedanken zij de kijker voor het kiezen van deze speciale editie van Sex Drive en beloven onder meer naakte spelers. De camera zoomt uit en inderdaad, er worden twee poedelnaakte acteurs zichtbaar. Daarna komen acteurs Josh Zuckerman, Carl Duke en Amanda Crew opdagen. Ook zij bedanken “enthousiast” de kijker. Duke maakt van de gelegenheid gebruik om de naakte, naamloze actrice een compliment te geven.

De belofte van meer naakt in Sex Drive wordt verder op een hele creatieve manier ingelost. Niet in de vorm van extra scènes, maar pornoacteurs die in de reeds bestaande scènes zijn gemonteerd. Doodleuk lopen zij het beeld in, of staan grijnzend recht in de lens te kijken. Soms worden zij een beetje verstopt. Voor zover je van “verstopt” kan spreken. Ik kan mij niet meer de exacte locaties voor de geest halen, het volstaat dat die locaties totaal ongepast zijn. Iets met famlievriendelijk.

Sex Drive zet nog meer middelvingers in door bloopers in de film te verwerken. Zo kan het zijn dat Duke ineens vraag of de camera nog loopt en er crew in beeld verschijnt. Of dat een van de spelers zijn lach niet kan inhouden. Heel soms wordt de magische vierde muur doorbroken en het publiek bruusk uit de film gehaald. Het benadrukt de puberale balorigheid van Sex Drive. Net zoals de humor zich op al dan niet geile tieners richt, wordt de recalcitrantie van deze doelgroep gesymboliseerd door deze kunstmatige ingrepen. (Ik heb werkelijk geen idee, maar ik vond dit idee te leuk om te laten liggen.)

Mocht je deze bijzondere en smakelijke editie van Sex Drive in handen krijgen, dan ben je gegarandeerd van een avond melig vermaak.

Als aperitiefje serveert Sex Drive ook een kijkje achter de schermen, waaruit duidelijk wordt dat niemand zichzelf of de film ook maar een tel serieus. Green wordt beschreven als “method acteur”, Duke moet het doen met “internetpersoonlijkheid”. De cast kraakt elkaar af of prijst zichzelf met uitgestreken smoel de hemel in. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit van het script. Alsof iedereen wil zeggen “het is ook maar bedoeld voor vertier lieve mensen”.

Zonder deze flauwigheden is Sex Drive een vermakelijke komedie met flinterdon plot. (Je mag zelf deze editie – of de gewone – kijken om het grote avontuur van de personages te volgen). De grappen zijn over het algemeen erg flauw, met uitschieters dankzij Ians broer Rex (James Marsden) en de sarcastische Amish-boer Ezekiel (Seth Green). De bizarre extra’s voegen in dit geval ook echt wat toe en tillen Sex Drive een tikje boven het uitgeholde genre uit.

Al met al ben ik toch wel blij met de lichte obsessie van mijn vriend. Mocht je deze bijzondere en smakelijke editie van Sex Drive in handen krijgen, dan ben je gegarandeerd van een avond melig vermaak.

Sex Drive (2008) on IMDb

Regie: Sean Anders. Met: Josh Zuckerman en Amanda Crew

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.