https://www.imdb.com/title/tt0116483/mediaviewer/rm977246208

Happy Gilmore

Met Uncut Gems bewees Adam Sandler wel degelijk het drama aan te kunnen. Des te leuker vind ik het om dan terug te gaan naar zijn minder verfijnde films. Happy Gilmore bijvoorbeeld. Sandler is, nou ja, Happy Gilmore dus. Hij wil dolgraag ijshockeyer worden, zijn korte lontje weerhoudt hem ervan door de try-outs te komen. Brullend en tierend werpt hij zich op iedereen die er met de puck vandoor gaat, tot grote irritatie van zowel vrienden als vijanden. Als zijn oma in een verpleeghuis beland en zij haar huis dreigt te verliezen door achterstallige betalingen, zweert Happy dat hij het geld bijeen krijgt.

De vraag is alleen: hoe? Door toeval ondekt hij een begenadigd golfer te zijn. Aangemoedigd door golflegende Chubbs bijt Happy zich verbeten vast in het spel. Niet omdat hij golfen zo fijn vindt. Meer omdat hij er genoeg geld mee kan verdienen en zo zijn oma kan helpen. Ziehier alles wat regisseur Dennis Dugan en schrijvers Tim Herlihy en Sandler nodig hebben voor heel wat (flauwe) grappen.

Ik heb eerder gezegd dat ik, in tegenstelling tot een flinke meederheid, geen problemen heb met Sandlers komische kant. Niet altijd, in ieder geval. Ja, hij kan soms het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Maar net zo vaak weet hij mij te laten lachen. In Happy Gilmore slaat de meter vooral de lachkant op. Happy is hilarisch bij zijn woedeutbarstingen. Het is zo erg dat driekwart van wat hij schreeuwt bij een televisieopname droogjes wordt weggepiept. Ook leuk is de aanwezigheid van Ben Stiller, als tirannieke verpleger die met ijzeren vuist het verpleeghuis runt.[epq-quote align=”align-left”]De grappen varieren van klein tot groots, van bot tot ronduit grof.[/epq-quote]

De grappen varieren van klein tot groots, van bot tot ronduit grof. Niet alles is een hole in one, over het algemeen weet Happy Gilmore behoorlijk raak te slaan. Ik vind het wel jammer dat Stiller niet wat meer schermtijd heeft gekregen. Zijn onbehouwen personage zou deze komedie nog flink wat peper hebben gegeven. Kijk trouwens ook uit naar Julie Bowen, die veel later bekend zou worden met Modern Family.

Sandler is nooit de origineelste of fijnzinnigste komiek geweest, in Happy Gilmore heb ik nog het gevoel dat hij zijn best doet. Dat hij, naast zoveel mogelijk geld binnenharken, ook nog iets echt vermakelijks op het scherm wil brengen. Het is niet de beste komedie ooit, wel is het, op kinderlijk idiote manier, erg grappig. Iedereen die nieuwsgierig is naar Sandlers films voor Uncut Gems, zou ik zeker Happy Gilmore willen aanraden.

Dennis Dugan/Adam Sandler en Julie Bowen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.