https://www.npo3.nl/film-en-serie/reviews/uncut-gems

Uncut Gems

Na hun doorbraakfilm Good Time lijken de gebroeders Safdie met Uncut Gems een nieuwe hit te hebben gescoord. Nota bene Adam Sandler speelt de hoofdrol. De komiek die bekend staat om slecht ontvangen komedies vertolkt in Uncut Gems zowaar een onsympathiek personage. Niet dat zijn komische rollen altijd zo sympathiek zijn. Maar hier maakt hij het nog bonter. Hij is Howard, een Joodse juwelier met een zware gokverslaving. Hij leent geld en steekt dat dan weer in weddenschappen. Het lot lijkt hem eens goedgezind als hij een super bijzondere opaal in handen krijgt en ook nog eens flink wint met een gewaagde gok.

Maar daarna laat het geluk hem in de steek. Er zitten schuldeisers achter hem aan en hij dreigt zijn geliefde opaal kwijt te raken. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn kinderen zijn hem zat. Howard zet alles op alles zijn leven weer onder controle te krijgen, hij wordt echter steeds verder in het nauw gedreven.

Toegeven, ik vind het lastig om het verhaal goed te volgen. Ik weet niets af van gokken en Uncut Gems is zo volgepropt met onnavolgbare wendingen dat ik het allemaal op mij af laat komen. Dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de druk die de gebroeders Safdie op de film zetten. De kijker wordt slechts een paar keer adempauze gegund, waarop de dramatische verwikkelingen weer doordenderen. Steeds als Howard denkt de uitweg te hebben gevonden loopt hij een doodlopende weg in. De schuldeisers worden ongeduldig en gewelddadig en dringen zelfs binnen in zijn gezinsleven.[epq-quote align=”align-left”]Ook prijs ik Sandler dat hij deze rol heeft geaccepteerd.[/epq-quote]

Wat ook bijdraagt aan het kaliber van Uncut Gems is – en het is ongelooflijk dat ik dit schrijf – het optreden van Sandler. Hij is als Howard een onuitstaanbare, bloedirritante eikel die zichzelf in de neerwaartse spiraal blijft gooien. Ik kan weinig empathie voor hem opbrengen. Toch weet Sandler hem op de één of andere manier iets aandoenlijks te geven en haal ik opgelucht adem als hij zichzelf weer op het nippertje uit de penarie helpt. Hoe vaak hij ook vloekt, hoe onbeschoft hij ook handelt, onder dat temperament schitteren ook goede bedoelingen door.

Uncut Gems is een opgefokte dramathriller waarvan je wel kan voorvoelen hoe het zal aflopen. Omdat er uiteindelijk maar één afloop mogelijk is. Het zal zijn voor- en tegenstanders hebben, ik prijs de gebroeders Safdie dat ze voor dit slot hebben gekozen. Ook prijs ik Sandler dat hij deze rol heeft geaccepteerd. Hij mag vaker dit soort pesonages spelen. Tot slot wil ik nog zeggen geen verstand te hebben van basketbal, maar dat de wedstrijd die in deze film wordt gespeeld loeispannend is.

Benny & Josh Safdie/Adam Sandler en Kevin Garnett

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.