Ring of Dreams

Professioneel worstelen is nog altijd het populairst over de grenzen. Amerika kent het befaamde (en beruchte) WWE, in Engeland is er de cultorganisatie WAW, in Japan overheerst New Japan Pro Wrestling. Op Nederlandse bodem is deze sport nog altijd een niche, maar dan wel met een fanatieke aanhang. Wanneer ik een evenement van PWH (Pro Wrestling Holland) bezoek, kom ik gegarandeerd dezelfde gezichten tegen. Misschien gaat dit veranderen en krijgt PWH een doorbraak. Willem Baptist maakte met Ring of Dreams een prachtige documentaire over deze Nederlandse worstelorganisatie, waarin we zien hoe professioneel worstelen werkt en wie die worstelaars zijn.

Hoofdrolspeler Tengkwa, die in elke scène een masker draagt, voorziet Ring of Dreams van een voice-over en vertelt met vet Amsterdams accent over de uitdagingen en obstakels van dit beroep. Terwijl hij PWH draaiende houdt ontfermt hij zich over potentieel nieuw talent: jongens en meisjes die dromen van een carrière in de ring.

Ring of Dreams geeft een accurate worstelles, waaronder het creëren van een karakter, het toepassen van ringpsychologie en hoe je klappen moet uitdelen en incasseren. Ook wordt benadrukt hoe gruwelijk zwaar het is. Professioneel worstelaar is niet iets wat je zomaar bent. Zoals wordt gezegd: het is een hele lange zure appel waar je doorheen moet bijten. Er is grote kans op blessures, botbreuken en kneuzingen. Tengkwa heeft een flink litteken op zijn hoofd, zijn ellebogen zitten vol botsplinters. En wat te denken van de sociale tijd die je moet inleveren?

Doch de passie, het doorzettingsvermogen en het enthousiasme zijn allerminst nep.

Potentieel talent Christiaan wil dolgraag zijn worsteldroom najagen, hij is overweldigd door de risico’s en de intensiteit van de realiteit. Hij doet zijn best, maar of dat genoeg is… Het geeft Ring of Dreams een ietwat droefgeestig karakter, al hoort dat wel bij die wereld. Baptist laat ook zien dat worstelaars een hechte groep vormen. Ze trainen samen, bouwen samen de ring op en dan is er nog het worstelen zelf. Iedereen moet op elkaar kunnen vertrouwen. Als er weer iemand wegvalt is het alsof een familielid de groep verlaat.

Nederland zal altijd wel nuchter tegen deze sport aan blijven kijken. Ja, professioneel worstelen is gescript, van te voren wordt bepaalt wie wint en verliest. Doch de passie, het doorzettingsvermogen en het enthousiasme zijn allerminst nep. Ring of Dreams laat dat heel goed zien. Aan de sceptici: ga deze documentaire kijken. Ik heb in ieder geval veel respect voor Tengkwa, en de mannen en vrouwen die elke show in de ring staan te knokken.

Willem Baptist

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.