Wrestlers

Ik heb zo het idee dat professioneel worstelen (of showworstelen, of welke woorden wij daar in Nederland voor gebruiken) langzaamaan terrein begint te winnen in ons nuchtere kikkerlandje. Er is steeds meer aandacht voor deze wonderlijke sport, waar theater en atletiek met elkaar samengaan. Iedereen die graag een soort kijkje achter het gordijn zou willen hebben raad ik het uitstekende Ring of Dreams aan. Of de docuserie Wrestlers. Zeven afleveringen lang wordt het publiek meegenomen in het wel en wee van Ohio Valley Wrestling (OVW).

Aan het stuur zit voormalig worstelster Al Snow. Hij maakte furore bij World Wrestling Entertainment (WWE) maar brak nooit echt definitief door. Nu begeleid hij (jong) aanstormend talent en probeert hij van alles om de piepkleine organisatie overeind te houden. Vroeger werd OVW nog beschouwd als de ultieme kweekvijver, tegenwoordig is de organisatie blij als er überhaupt geld binnenkomt.

Dan verschijnt de idealistische Matt Jones op het worsteltoneel. Hij is groot fan en wil graag een financiële bijdrage leveren. Maar Matt heeft niet helemaal door dat in deze wereld ongeschreven codes gelden. En dat hij met olifantstappen over deze codes heen banjert. Matt is dan wel de man die de zakken met geld komt brengen, hij wordt evengoed met scheve ogen aangekeken. Dat hij het echt niet zo kwaad bedoelt, wordt later duidelijk.

Tussen de soapige ontwikkelingen door worden de worstelaars zelf naar voren geschoven. De piepjonge Haley Evans, die als twintiger genoeg mee heeft gemaakt om een roman te vullen. Amanpreet Randhawa, de trotse kolos met zachtaardig karakter en het gezicht van OVW. Cash Flo is getrouwd en heeft twee kinderen en geniet van iedere tel die hij in de ring doorbrengt. En zo lopen er meer excentrieke types rond die dromen van een spectaculaire carrière in de worsteling.

Iedereen benadrukt, professioneel worstelen is meer dan geënsceneerd spel. Het gaat om het uitlokken van publieksreacties. Om eergevoel. Drama uit het dagelijks leven vindt zijn weg naar de worstelring, waar de grens tussen realiteit en fictie soms vervaag. Door zich te concentreren op wat er zowel binnen als buiten de ring gebeurt is Wrestlers een geweldige serie voor de liefhebbers én de nuchtere kijker die liever voetbalwedstrijden opzet.

Dat gezegd hebbende heb ik wel een paar puntjes. Zo vraag ik mij af of OVW inderdaad de kweekvijver is voor All Elite Wrestling (AEW), de nieuwe worstelorganisatie die in 2019 knallend van start ging, maar nu meer en meer kritiek aantrekt. Ik vind het ook best bijzonder dat OVW beschouwt wordt als één van de grotere worstelorganisaties. En Al Snow het best bewaarde worstelgeheim…?

Als ik niet beter wist zou ik denken dat de serie ongegeneerd reclame maakt. Dat Wrestlers poogt om OVW (weer) op de kaart te zetten. Dat is helemaal niet erg, WWE heeft het verdraaien van feiten tot kunst verheven. Eerlijk, ik gun het dit gezelschap ook wel dat OVW opbloeit. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, hun YouTube is hier te vinden.