https://www.ad.nl/show/chernobyl-is-een-serie-die-je-gezien-moet-hebben~ab396fab/?referrer=https://www.google.com/

Chernobyl (2019, 5 afleveringen)

Ik kijk weinig series omdat er nog zoveel films zijn die ik wil zien. Toch komt er nog eens iets tussendoor waarvan ik denk: dát moet ik volgen! Undercover, bijvoorbeeld. Of, in dit geval, Chernobyl. Het was de kijktip van één van mijn beste vrienden, en dan wil ik natuurlijk meer weten. De vijfdelige serie volgt de gevolgen van wat beschouwd wordt als één van de gruwelijkste rampen uit de wereldgeschiedenis: de explosie van de kernreactor in Chernobyl. Hoe kon dit gebeuren. Wie is verantwoordelijk geweest? Twee wetenschappers, Valery Legasov en Ulana Khomyuk, bijten zich vast in hun zoektocht naar de waarheid.

Het is een gevaarlijke queeste, dit is immers de Sovjet Unie van de jaren tachtig. De leiders willen alles op alles zetten om de ramp te verdoezelen. De wereld buiten de SU moet nog wel denken dat zij het machtigste land zijn. Ook de leidinggevende van de centrale, Anatoly Dyatlov, roept morzelig dat er echt niets aan de hand is. De medewerkers die iets anders roepen worden weggehoond.

Straling trekt zich echter weinig aan van het politieke spelletje, en al snel lekt de ramp uit. De makers zorgen ervoor dat de brandwonden en door straling verteerde lichamen zo realistisch mogelijk ogen. Voor de gevoelige kijkers, dit levert gruwelijke, onsmakelijke beelden op. Zelfs ik kromp ineen bij deze scènes. Maar hé, dit betekent nog niet dat er op grote schaal geëvacueerd moet worden. Een klein gebied, prima. Het is toch niet nodig om onnodig paniek te veroorzaken? Ondanks alles blijven de machthebbers vastklampen aan het ouderwetse “wij zijn de beste!”

Je ziet iedereen denken: waarom brengen die wetenschappers altijd slecht nieuws?

Chernobyl is de apocalypse, veroorzaakt door de mens. Schrijver Craig Mazin en regisseur Johan Renck willen heel erg graag laten zien wat zoiets nou doet. Ooit gedacht dat door iets als dit vee moet worden afgemaakt? Net als alle dieren, omdat die besmet zijn geraakt? Dorpen stromen leeg. En natuurlijk moet er iets worden bedacht om de restanten van de kerncentrale af te sluiten. Een taak die nog meer levens opeist.

Valery en Ulana zijn de voornaamste personages die worden gevolgd. Zij staan het dichtst bij de ramp. Bovendien verbeelden zijn een dilemma: als ze de waarheid naar buiten brengen, riskeren zij hun levens. Die waarheid kan echter toekomstige rampen voorkomen. Typisch is de scène waarin Valery tijdens een bijeenkomst vertelt dat de straling nog tienduizend jaar kan blijven hangen. Je ziet iedereen denken: waarom brengen die wetenschappers altijd slecht nieuws? Oh, en nog iets: ik heb nooit geweten dat Jared Harris zo’n veelzijdige acteur is. Zijn oeuvre is zeer de moeite van het bekijken waard.

Johan Renck/Jared Harris en Emily Watson/5 afleveringen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.