Mister Lonely

Na als scenarist te hebben gedebuteerd met Kids, was het voor Harmony Korine tijd zich te bewijzen als filmmaker. Mister Lonely is een van de toegankelijkste titels die hij heeft gedraaid. Voor zover het woord “toegankelijk” van toepassing is op de eigengereide regisseur. In Mister Lonely gaat het om een commune van imitators. Ze dromen ervan een grote show te geven voor de buitenwereld. We worden in de bijzondere groep geleid via een Michael Jackson, imitator die door een Marylin Monroe wordt overtuigd zich bij de familie aan te sluiten. In het gezelschap zitten onder meer de Marx broers, Arbraham Lincoln en Charlie Chaplin. Zelfs Roodkapje (de toekomstige vrouw van Korine) loopt hier rond.

Korine neemt de tijd de levensomstandigheden van de karakters in beeld te brengen. Sommige scène’s zijn duidelijk geregisseerd, andere hebben een air van improvisatie. Alsof iemand een idee kreeg en Korine de camera liet draaien.

Nog meer dan de plot en personages gaat het Korine om de wens als iemand anders door het leven te gaan. Hoe lang dit is vol te houden? Dit idee wordt in de oogstrelende beginscène verwoord door Michael Jackson: ” I have always wanted to be someone else. I have never felt comfortable the way I am. All I want is to be better than myself, to become less ordinary and to find some purpose in this world.”

Wat gebeurt er als iedereen beseft dat verkleedpartijtjes geen zin hebben om je gevoel van minderwaardigheid te maskeren?

Maar die gedachte alleen levert een hele brave film op. Daarom stroomt er een vraag door de film die naargelang dominanter wordt. Wat gebeurt er als iedereen beseft dat verkleedpartijtjes geen zin hebben om je gevoel van minderwaardigheid te maskeren? De imitators bouwen vol goede moed aan een theater om hun show aan de buitenwereld te vertonen. Maar er komt een beperkt publiek opdagen. Moet de rest van de wereld nog komen, of is dit het begin van het einde?

Het afbrokkelen van de utopie wordt gesymboliseerd met een opvallend zijlijntje. Werner Herzog treedt hierin op als priester. Hij vliegt met zusters over een dorp om daar ijszakken te droppen. Bij die eerste vlucht gaat het mis, een zuster valt per ongeluk uit het vliegtuig. Tot ieders verbijstering overleeft ze de val. Zoals de commune zijn eigen leven leidt en onbezorgd de morgen tegemoet gaat, zo ontdekken de priester en de zusters hun ongelooflijke wonder. Als de gemeenschap uit elkaar valt blijkt de vrije val plotseling dodelijk te zijn. Met een kil shot laat Korine het neergestortte vliegtuig zien, omringd door lichamen van de zusters. De realiteit heeft iedereen naar beneden gehaald.

Harmony Korine/Diego Luna en Samantha Morton

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.