Kids

Het lijkt niet uit te maken wanneer ik Kids kijk, elke keer voel ik de opgefokte sfeer die regisseur Larry Clark en scenarist Harmony Korine erin hebben verwerkt. De dialogen tussen Telly en zijn vriend Casper zit vol hormonale puberpraat en door alles vanuit de losse pols te filmen krijgt Kids een rauw-realistisch gevoel. Alsof je niet naar een film kijkt maar een documentaire. Geen wonder dat Kids direct als een schandaalfilm werd beschouwd en ook nu nog met opgetrokken wenkbrauwen wordt bekeken.

Ik moet bekennen dat het debuut van Clark tegen het ongemakkelijke aanschuurt, dat is helemaal niet zo erg. Op die manier laat Kids ook na de 10e kijkbeurt een blijvende indruk achter. Korine heeft een simpel plot bedacht zodat Clark de kans heeft het publiek te laten zien wat jongeren zoal uitspoken. Jennie, Chloë Sevigny in haar eerste serieuze filmrol, komt erachter aids te hebben opgelopen door Telly, gespeeld door Leo Fitzpatrick. Deze jongen is zonder meer de nachtmerrie van elke ouder. Met zoete praatjes praat hij minderjarige meisjes het bed in om ze na afloop te dumpen. Terwijl Telly zich opgeilt aan zijn volgende slachtoffer, begint Jennie een wanhopige zoektocht om hem te vertellen welk gevaar hij loopt. En verspreid.

Clark verspilt geen tijd met introducties en smijt het publiek direct in het verhaal. In de beginscène zien we Telly uitgebreid zoenen met een meisje. Geen lief kusje maar een forse, hitsige tongzoen waarbij de smakgeluiden te horen zijn. Nog pikanter is dat de twee half naakt zijn. En voor de extra shockwaarde is het meisje twaalf. Hou in gedachte, dit is nog maar het begin. Er wordt volop geblowd en gerookt, gepraat over seks en geneukt. Een onschuldig incident in het park mondt uit in een vechtpartij, begeleid met raggaemuziek. Als de ouders van huis zijn verzamelen de kids zich voor een feestje. 

larry clark, toen 50, leerde skateboarden tijdens het maken van de film

Kids bracht een bijzondere cast en crew bijeen die gezamenlijk één van de sterkste films uit de jaren negentig maakten. Clark evenaarde nooit meer het niveau van zijn debuut, Korine vond zijn draai als cultfilmer en regisseerde in 2012 nog het flitsende Spring Breakers. De cast heeft in meer en mindere mate succes gevonden. Leo Fitzpatrick heeft zich op de kunstwereld gestort en Chloë Sevigny is inmiddels uitgegroeid tot een actrice die zowel in arthouse als publieksfilms speelt. Kids is nu nog een tijdsdocument dat moeiteloos de tands des tijds heeft weerstaan.

Larry Clark/Leo Fitzpatrick en Chloë Sevigny

 

 

3 gedachten over “Kids

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.