Wall Street

Voor hij zich via social media uitriep tot opperbevelhebber van het trollenleger was Charlie Sheen best een goed acteur. In Wall Street van Oliver Stone speelt hij Bud Fox en zwemt hij rond in de gejaagde wereld van het snelle geld. Zijn doel: zo snel mogelijk hogerop komen. Gordon Gekko (een intense Michael Douglas) is bereid om Bud de opstap te geven. Alleen, daar staat wel iets tegenover. Bedrijfsspionage. Bud gaat aarzelend akkoord, tot ook zijn vader betrokken raakt bij Gordons dubieuze plannen. Zaken en privé lopen zo door elkaar.

Het is wennen om Sheen overtuigend een dramatische rol te zien spelen. Maar hij kan het wel. Hij weet van Bud Fox een geldhongerige beurshandelaar te maken die ernaar snakt de grote klapper te maken, een jonge hond die wil bewijzen dat hij het echt wel kan. Saillant om te weten is dat zijn filmvader wordt gespeeld door zijn echte vader, Martin Sheen. Als ze samen in een scène zitten, is er altijd chemie of spanning te voelen. Wanneer vader en zoon ruzie krijgen door Gordon, kan ik mij niet van de indruk onttrekken dat de twee acteurs zich baseren op emoties uit het echte leven.

De junglesfeer van de beurs wordt met geëxalteerd camerawerk tot leven gebracht. De camera glijdt over de vloer, zoomt in en cirkelt om zo de opwinding voelbaar te maken. De scènes die zich buiten de beurs afspelen zijn juist veel rustiger. Met statische shots is de camera meer een observeerder en staan de personages en hun onderlinge relaties centraal. Gecombineerd met het acteerwerk levert dit fantastische resultaten op. Zo is er de scène waarin Bud Gordon confronteert. Deze scène is in één shot opgenomen, waarin de camera nerveus tussen Bud en Gordon heen en weer slingert. En natuurlijk is er de klassieke “Greed is good” speech van Gordon, waarin hij een volle zaal toespreekt. Closeups en totaalshots worden afgewisseld om zijn machtsspositie te benadrukken.

dit is de eerste film met een draadloze mobiele telefoon

Stone gebruikt zijn films om zijn eigen ideeën uiteen te zetten, Wall Street is bedoelt als flinke kritiek op de wereld waarin geld de hoofdrol speelt en lang niet iedereen zich aan de spelregels houdt. Echt nieuw is deze kritiek niet, het verhaal is ook niet origineel en door de technische termen is het lastig de plot echt goed bij te houden. Het acteerwerk en de dynamische beelden maken erg veel goed en maken van deze titel een klassieker.

Oliver Stone/Charlie Sheen en Michael Douglas

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.