Addams Family Values

In verwachting zijn betekent over het algemeen opwinding, baarpijnen, beschuit met muisjes en al dan niet jaloerse broers en zussen. In de wereld van de familie Addams gaat het er net wat anders aan toe. Morticia, in het halfdonker gezeten, fluistert tegen Gomez dat de baby eraan komt. Je zou überhaupt niet zeggen dat ze hoogzwanger is, maar goed. Van de weg naar het ziekenhuis tot de bevalling zelf blijft Morticia zo kalm dat de gebeurtenissen zich buiten haar beleving lijken af te spelen.

Maar we hebben het wel over een dame die opleeft bij (sado)masochistische activiteiten. Ik denk dat Morticia de bevalling hooguit ervaart als een flauwe kriebel.

Belangrijker is dat de nieuwe spruit (die de naam Pubert krijgt) een babysitter nodig heeft. Debbie Jellinksy, een blondine die iedereen om haar vingers windt, is perfect voor de baan. Tenminste, zo lijkt het. De snode dame heeft een dubbele agenda en richt haar ogen vol dollartekens op oom Fester.

Addams Family Values is een aaneenschakeling van donker-komische scènes die het conservatieve Amerika belachelijk maken. Wat dat betreft wijkt het niet af van The Addams Family. Barry Sonnenfeld zal dit ongetwijfeld hebben geweten, want hij duwt het gaspedaal stevig in om de energie van de voorganger te overtreffen. Er gebeurt wel heel erg veel (je kan Addams Family Values niet beschuldigen van ideeënarmoede), Sonnenfeld weet het allemaal bij elkaar te houden.

De beste grappen bewaart de regisseur voor het zomerkamp, waar Wednesday en Pugsley noodgedwongen hun tijd uitzitten. Het beeld van de hysterisch opgewekte kampleiders tegenover de onderkoelde Wednesday is al reden voor een brede grijns, het wordt nog leuker als Wednesday haar lippen in een groteske lach perst. De pijn in haar ogen is onvergetelijk.

Om wel nog één opvallend dingetje te benoemen. Voor de familie Addams is iedereen gelijk. Echter, als de nieuwgeborene trekjes vertoont van “normaliteit” en plotseling een bos blonde krullen krijgt is het huis te klein. Gomez stort van ellende in elkaar, Morticia wil er niets van weten.

Gaat dit niet een beetje tegen de moraal van de familie in? Het is geen kritiek die Addams Family Values onderuithaalt, maar de ontzetting van Morticia en Gomez voelt onnodig. Tegenstrijdig met wie zij eigenlijk zijn, hoe zij denken en in het leven staan.

Ach ja, wat zeur ik ook. De film opent met de minst geloofwaardige bevalling ooit. Alsof consistent zijn dan nog een bal uitmaakt. Addams Family Values is een heerlijke film vol scherpe humor en prettig gestoorde personages.

Een gedachte over “Addams Family Values

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.