Kidnapping Freddy Heineken

De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken is nog altijd een illustere pagina uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Omdat er een ongezien hoog bedrag aan losgeld werd opgeëist kreeg de zaak volop internationale persaandacht. Maar het is en blijft een donker stuk Nederlandse mythologie. Het was het begin van de zogenaamde poldermaffia, waarbij Willem Holleeder zijn plaats in het criminele topcircuit eiste. Peter R. de Vries schreef een bestseller over de zaak, in 2011 kwam de onvermijdelijke film: De Heineken Ontvoering. De ontvangst was goed.

Toch hield niet iedereen er een goed gevoel aan over. Tot grote frustratie van de Vries nam de film een loopje met de werkelijkheid. Dus toen soapie Mark van Eeuwen de bestseller zelf eens wilde produceren, rook de misdaadverslaggever een nieuwe kans. Dit keer zou het echt om de feiten gaan en niet om geromantiseerde rotzooi.

Zo kwam in 2015 Kidnapping Freddy Heineken tot stand. Met in de hoofdrollen buitenlandse acteurs. Jim Sturgess en Sam Worthington mochten gestalte geven aan Cor van Hout en Willem Holleeder. Een vreemde castingkeuze die tegelijkertijd interessante creatieve kansen biedt. Als Kidnapping Freddy Heineken nou echt had gekozen voor een internationale achtergrond zou er nog een aardige thriller in hebben gezeten. Laat in het midden wie er is ontvoerd en waar het verhaal zich afspeelt en je houdt er een vermakelijke film aan over.

Toch gaat het wel degelijk om de ontvoering van Freddy Heineken. Met als nadrukkelijke achtergrond het Nederland van de jaren tachtig. En zo is Kidnapping Freddy Heineken gedoemd om vanaf het begin te mislukken.

Hoezo hebben duidelijk niet-Nederlandse personages namen als “Willem” en “Cor”? Hoezo kunnen zij moeiteloos een Nederlandse krant lezen, om de artikelen net zo moeiteloos naar het Engels te vertalen?

Om de verwarring compleet te maken speelt van Eeuwen de rol van Frans Meijer. Juist hij is hartstikke Nederlands. Kreeg hij daarom zo weinig tekst, omdat zijn Nederlandse accent anders zou afleiden? Dat moet toch niet gebeuren, in een film over een Nederlandse zaak.

Helemaal idioot is de keuze om Freddy Heineken te laten vertolken door Anthony Hopkins. Nog idioter is dat de meesteracteur minimale schermtijd krijgt. Liever de aandoenlijke ruzies tussen kruimelcrimineeltjes dan de machtige uitstraling van Hopkins. Onbegrijpelijk.

Kidnapping Freddy Heineken zit boordevol andere hiaten, het is de geforceerde poging tot internationaal bereik wat de film echt nekt. Als de geruchten over belastingvoordelen juist zijn moet iedereen zich kapotschamen. Dit misbaksel is een schaamteloze middelvinger naar de betrokkenen en nabestaanden. On-Nederlands slecht.

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Kidnapping Freddy Heineken op IMDB.