Ready or Not

In Ready or Not trouwt Grace met Alex, de zoon van een spelletjesgigant. Bij wijze van initiatie wordt tijdens de huwelijksnacht een spelletjesnacht georganiseerd. De keuze valt op verstoppertje. Oké, denkt Grace. Moet dit echt gebeuren? Een ouderwets kinderspelletje in een groot landhuis vol excentrieke familieleden die haar liever zien gaan? Grace had deze nacht het liefst heel anders gespendeerd. Die verrekte rijkelui ook, met hun vreemde rituelen en spelletjes… Nou ja, als het erbij hoort. Giechelend gaat zij op zoek naar de perfecte verstopplek.

Wat zij niet weet is dat iedereen zich bewapend met geweren, zwaarden, bijlen en een kruisboog. Volgens de regels moet zij vóór zonsopkomst gevonden en gedood worden. Anders krijgt de familie te maken met levensbedreigende consequenties. Grace blijkt echter geen makkelijk slachtoffer. Zij vecht zelfs terug. Het wordt een chaotische nacht. En dat is ook te danken aan de andere personages.

Emilie bijvoorbeeld, de zus van Alex, is de overenthousiaste klungel van de familie en verantwoordelijk voor een paar “missers”. Het is natuurlijk totaal niet om te lachen als iemand abusievelijk een kogel of pijl incasseert. De gortdroge reacties daarentegen zijn hilarisch. “Ziet zij eruit alsof zij een bruidsjurk draagt?” schuimbekt de pater familias als Emilie het verkeerde “doelwit” neer heeft geschoten.

Fitch, aangetrouwde familie, krijgt de kruisboog in handen gedrukt en moet eerst via YouTube uitvogelen hoe dit wapen werkt. Als een vriend hem bericht met de vraag wat hij nu doet, antwoordt Fitch “ach, familiedingetje”. Want een onschuldige bruid opjagen valt inderdaad onder de noemer “familiedingetje”.

Helene, met een hagelwitte vetkuif, spant de kroon. Zij zwaait graag met een gigantische bijl en deinst niet terug op een onthoofding meer of minder. Het spel zal verdorie gewonnen worden. Hoe dan ook.

En zo lopen er nog meer idioten rond die van Ready or Not een doorgedraaide satire op de elite maken. Het is een verzameling narcistische karakters, weggeplukt uit een stripboek. Om de film niet helemaal richting het cartooneske te duwen, wordt welkom tegenwicht geboden door Alex en zijn broer Daniel. Je zou ze kunnen beschouwen als het geweten van de film.

Het is geen makkelijke rol, want dit gaat wel om hun familie. De broers geloven weinig van de vloek waarnaar wordt gerefereerd. Maar stel nou dat er echt iets gruwelijks gebeurt als Grace het spelletje wint? Moeten de twee dan gewoon hun familie opgeven? Niet dat de film ooit écht serieus ingaat op deze vraagstukken, de broers zorgen er wel voor dat het verhaal niet té karikaturesk wordt.

Ready or Not is de extreme versie van verstoppertje, bedacht door een groep liefhebbers met veel geld, waarbij winnen belangrijker is dan meedoen. Véél belangrijker. Grappig, bloederig en flirtend met het occulte worden verschillende genrestukjes in de mix gegooid. Dit is een spelletjesnacht die je niet zo snel zal vergeten.  

Je kan mij volgen via Facebook, X, Instagram en Letterboxd.

Ready or Not op IMDB.