The Bear

Wat zijn de ingrediënten om een serie verslavend te maken? Dat je steeds meer afleveringen wil, als een maaltijd die je gulzig naar binnen werkt? Ik vroeg mij dit af bij The Bear, een serie die mij is aangeraden door een van mijn beste vrienden, en zich afspeelt in de hectische keuken van een sjofele broodjeszaak. Eigenaar Michael Berzatto (Jon Bernthal) heeft zich een kogel door zijn kop geschoten. Volgens zijn testament is broertje Carmen Berzatto (Jeremy Allen White) de troonopvolger. Richard Jerimovich (Ebon Moss-Bachrach), goed bevriend de familie Berzatto, vindt het prima dat Carmen erbij komt staan.

Hij is minder gecharmeerd van Carmens ambitieuze plannen om de bedrijfsstructuur te reorganiseren. De jonge kok heeft zich opgewerkt tot de elite van de culinaire wereld en werkte in het beste restaurant die er bestaat. Nu komt die pretentieuze bemoeial eventjes de broodjeszaak “verbeteren”? Richard is dik tevreden met de huidige situatie en weigert om ook maar iets aan te passen.

Carmen worstelt intussen met familieproblematiek, onverwerkte trauma’s en hyperventilatie. Hij dwingt zichzelf om de rouw over Michael zo diep mogelijk weg te stoppen, maar kan niet voorkomen dat de spanningen in zijn kop zich blijven opbouwen. Het is niet de vraag of, maar wanneer hij instort. Heethoofd Richard zorgt voor nog meer druk op de ketel. Net als het overige temperamentvolle personeel. The Bear serveert in hoog tempo smakelijk drama en pittige humor.

Vooral dat hoge tempo kenmerkt deze serie en is één van verslavende ingrediënten. Alle bovenstaande informatie wordt in de eerste aflevering nog sneller verteld dan dat het personeel de gerechten klaar kan maken. Alsof Christopher Sorer, het creatieve brein achter de serie, heeft aangegeven “goed, nu weten we dat ook, en nu doorrammen!” The Bear blijft ons in duizelingwekkende vaart door het verhaal jagen, met hier en daar rustpunten om het drama te laten ademen.

De serie biedt ook een ongepolijst kijkje in de keuken. Verwacht Gordon Ramsey-achtige taferelen. Gevloek en geschreeuw, een hiërachie waar absoluut niet aan getoornd zal worden en personeel dat aanhoudend moet strijden tegen de drukte. Carmen kan dit wel. De vraag is of de andere chefs het ook kunnen. Of willen. Met lange shots neemt Sorer ons mee in de escalerende hectiek. Je kan het zweet dat van Carmens hoofd afglijdt bijna proeven.

The Bear is als een vlot vertelde roman in acht delen, waarvan elk deel iets toevoegt aan het verhaal en de personages. De kijker maakt deel uit van Carmens “disfunctional nightmare of a household”, zoals hij zijn familie zelf beschrijft, en na de acht afleveringen voelt het als een tijdig afscheid van die familie. The Bear is een spetterende, spannende en sprankelene serie. Kom maar op met seizoen 2. Want hier wil ik meer van proeven.

Regie: Christopher Sorer. Met: Jeremy Allen White en Ebon Moss-Bachrach

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.