Up in the Air

Up in the Air. De titel klinkt vederlicht. Net zoet gebak dat tot een hapje verleidt. Ryan Bingham (George Clooney) vliegt de wereld rond om personeel te ontslaan. Het is niet altijd het leukste werk, hij is er meester in. Met zijn warme stem, vriendelijke blik en de nagenoeg perfecte mix van persoonlijke benadering en zakelijke afstandelijkheid, voert hij de taak uit die de grote bazen niet aandurven. Dat hij ervoor wordt ingehuurd is niet zo verrassend. Personeel kan emotioneel heftig reageren op de mededeling dat zij zijn “losgelaten”. Ze gaan immers een onzekere toekomst tegemoet.

Dan komt nieuweling Natalie Keener (Anna Kendrick) Ryans leven overhoop halen door het bedrijf grondig te vernieuwen. Iemand ontslaan moet voortaan geschieden per videoverbinding. Dit betekent dat Ryan niet meer hoeft te vliegen en het bedrijf dus minder onnodige kosten hoeft te maken. Ryan weet helemaal zeker dat het de verkeerde aanpak is en neemt Natalie op sleeptouw. Zij moet met eigen ogen zien dat dit werk “live” moet worden gedaan. Niet via het computerscherm.

Duidelijk wordt dat Ryan zich vastklampt aan een levensstijl met vliegtuigkussentjes, goedkope sushi en het dwangmatig sparen van air miles. Geen enkele reden om zich te binden, aan kinderen te beginnen of op de grond te blijven. Maar dan ontmoet hij de aantrekkelijke Alex Goran (Vera Farmiga) en doemen er vraagtekens op over zijn reisbestaan. Natalie wil daarintegen ten alle tijden de controle behouden, heeft haar toekomst tot in de details uitgewerkt en gaat dan knetterhard op haar smoel.

Het is een mooie tegenstelling. De één kiest voor schema’s om haar leven in te plannen, de ander laat routine en toeval het werk doen. Twee totaal verschillende overtuigingen met elk hun voor- en nadelen. Daarnaast gaat Up in the Air over mensen die naar verbinding zoeken of zich daar juist van willen onttrekken. Iedereen staat op een kruispunt en de vraag is welke richting zij kiezen. Is Ryan echt zo aan de lucht verknocht? Of kiest hij evengoed voor een leven op de grond?

Net zoals Clooney vanachter zijn charmante glimlach een stukje ernst toont, zo schuilt er achter de lucht van Up in the Air een regenwolk. Met zijn verraderlijk lichte titel is deze film ook echt geschikt voor Clooney. Zijn voorkomen als gentleman en jongensachtige inborst maken hem perfect als Ryan. Moeiteloos navigeert hij Up in the Air tussen vermaak en diepgang. Het had nog net wat scherper gekund, deze film is heerlijk zoet met de nodige bite en glijdt er net zo soepel in als dat de wieltjes van Ryans rolkoffer over de grond rollen.

Regie: Ivan Reitman. Met: George Clooney en Anna Kendrick

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.