The Town

Na lang aan te hebben gemodderd met zijn acteerloopbaan, revancheerde Ben Affleck zich met zijn regiedebuut Gone Baby Gone. Achter de camera bleek hij toch wat meer op zijn plek dan ervoor. Toch vervult hij voor The Town een dubbelrol. Hij is niet alleen de regisseur, maar ook hoofdrolspeler van dit misdaaddrama. Hij speelt Doug MacRay, naast hem staat Jeremy Renner als zijn beste vriend James Coughlin. Het begint met een bankoverval, waarbij meteen de verschillen tussen de twee mannen duidelijk wordt. Doug is het bedachtzame brein die wil dat de operatie soepel verloopt.

James is de schietgrage overvaller die met veel plezier de kolf van zijn geweer in het gezicht van de directeur ramt. De assistente van de directeur, Claire Keesey (Rebecca Hall), wordt als gijzelaar meegenomen en ergens op een strand weer losgelaten. Klus geklaard, er zijn relatief weinig gewonden gevallen, eind goed, al goed. Totdat Doug Claire later ontmoet in de waserette. Hij blijkt wel iets in haar te zien. Die gevoelens zijn wederzijds. Als James achter deze affaire komt, gaan bij hem alle alarmbellen af. Zijn beste maat is verliefd op de enige die hun kan verlinken bij de FBI. Die zit ook niet stil.

Agent Adam Frawley bijt zich vast in de overvalzaak en ziet zijn kans schoon om via Claire het tuig op te pakken. Doug wordt intussen gedwongen om nog een klus uit te voeren, waar hij eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Hij moet ook James in toom houden, die het liefst Claire het zwijgen oplegt. Dan komt ook Dougs minnares Krista Coughlin (Blake Lively) achter zijn relatie met Claire. Het is allemaal bij elkaar een potentieel kruitvat dat slechts een vonkje nodig heeft om tot explosie te komen.

The Town is niet zo sterk als Afflecks eerste regiefilm, het blijft een spannend drama, gedragen door sterke acteurs.

De verwikkelingen zijn allemaal soapig en een tikje gezocht. Je gaat mij serieus vertellen dat Claire niet de lijzige stem van Doug herkent? En dat hij plotsklaps verliefd op haar wordt? Ja, hij is de goedzak, maar ik vind het allemaal wat geforceerd en onnodig zoetsappig. The Town balanceert tussen romantisch drama en keiharde misdaad. Geef mij dan maar de immer opgefokte James, van wie je nooit weet wat zijn volgende stap is. Het is overigens ook wel weer zo dat door de vele verwikkelingen continu druk op de plot staat. The Town wordt nooit saai.

De vriendschap tussen Doug en James is een belangrijke steunpilaar van de film. Het zijn ware broeders die een kogel voor elkaar zouden opvangen. Hoe gestoord James ook is, hij wordt geen karikatuur. Laat het sowieso maar aan Renner om een klootzak met ziel te spelen. The Town is niet zo sterk als Afflecks eerste regiefilm, het blijft een spannend drama, gedragen door sterke acteurs. Op Affleck na, dan.

Regie: Ben Affleck. Met: Ben Affleck en Rebecca Hall

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.