https://www.playwatchread.nl/watch/uit-den-ouden-doosch-dr-no-1962/

Dr. No

De officiële release van de nieuwste James Bond is door corona uitgesteld. Tot die tijd kan Videoland ons fijn bezighouden: de complete catalogus van de legendarische filmserie is daar online gezet. Van het prille begin met Sean Connery tot en met de introductie van Daniel Craig, alles staat erop. Het startte in 1962 met Dr. No. James Bond moet het opnemen tegen superschurk Dr. No, die achter de ontvoering van James’ collega zit. Bovendien heeft hij plannen om het Amerikaanse ruimteprogramma te ontregelen. Wat er precies aan de hand is, kan ik niet ontwaren. Maar het verhaal maakt ook weinig uit.

Alle films over de vrouwenverslindende geheim agent draaien om gadgets, gevechten, de penibele situaties waar James Bond in verzeilt raakt en de vrouwen die hij moet, eh, “redden”. Al zijn die standaardingrediënten hier nog wat knullig uitgewerkt. Bovendien duurt het even voor wij de legendarische introductiescène krijgen. Eerst moet die collega nog ontvoerd worden.

De geheime dienst wordt ingeschakeld en men besluit hun beste agent op missie te sturen. Ziedaar de scene met de goktafel, waar wij eerst de hand van James Bond zien. Dan, als wordt gevraagd hoe hij heet, zijn er die drie mythische woorden: “Bond. James Bond.” Ah. Alleen daar al doe je het toch voor? De rest van Dr. No is namelijk niet zo heel spectaculair. Van echte gadgets is nog (lang) geen sprake. Ja, James Bond krijgt een ander pistool. De gevechten ogen nogal knullig. Kolderiek, bijna. Er lopen ook niet echt gedenkwaardige personages rond. Op Honey Ryder (ja, toen ook al die “bijzondere” vrouwennamen) na dan, misschien. Haar introductiescène, waarbij zij kalmpjes het water uitloopt, is er ook één voor de geschiedenisboeken. Maar echt veel voegt ze niet aan het verhaal toe.Als ik hier kritisch naar kijk dan krijg ik er een sterk low-budget gevoel bij.

Als ik hier kritisch naar kijk dan krijg ik er een sterk low-budget gevoel bij. Het was de eerste verfilming van James Bond en nog niemand wist dat het een klassieke serie ging worden. De schrijver van de boeken, Ian Fleming, was nog tegen de casting van Connery. Helemaal ongelijk had Fleming trouwens niet; Connery is is alles de tegenpool van James Bond. De acteur is Schots en van de arbeidersklasse, terwijl James Bond engels is en van de elite afkomt. Flemings aanvankelijke reactie over Dr. No was sowieso niet zo positief. Desondanks bleek de film een hit en volgde van hieruit de hele reeks. Het is, in dat opzicht, wel degelijk als een historische titel te beschouwen.

Het zegt alleen verder weinig over de kwaliteit van dit filmwerk. Het is zo oubollig. Pas als James Bond Honey Ryder heeft ontmoet komt er meer “schwung” in de film. Net als wanneer wij eindelijk Dr. No zien. De allereerste superschurk in dit malle universum. Het is verbazingwekkend hoe het allemaal startte, met deze James Bond. Dit eerste deel is puur voor de nostalgie.

Terence Young/Sean Connery en Ursula Andresss

 

Een gedachte over “Dr. No

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.