https://www.theguardian.com/film/filmblog/2012/sep/24/favourite-bond-from-russia-with-love

From Russia with Love

Wát een verschil is deze film met Dr. No. From Russia with Love heeft een zichbaar breder budget, er lopen saillantere figuren rond, de gadgets zijn uitgebreid, de plot nog onnavolgbaarder. In deze film wil de criminele organisatie SPECTRE een codeermachine in handen krijgen en de dood van Dr. No wreken. De briljante schaker Kronsteen heeft een ingenieus plan bedacht, voormalig SMERSH kolonel Rosa Klebb krijgt de verantwoordelijkheid over de uitvoering. Op haar beurt rekruteert zij de mededogeloze Grant en mannenverleidster Tatiana Romanova. Lang verhaal kort: James Bond reist af naar Istanbul om die decodeermachine op te pikken.

Het is de bedoeling dat hij voor de charmes van Tatiana valt en dat Grant wegvlucht met de machine. Natuurlijk moet James Bond worden gedood. Wat betreft plot zal het allemaal wel zo zijn. Mijn aandacht gaat meer uit naar het snelle tempo en de meer realistische actie. Daar waar Dr. No nog eens wilde overkomen als veredelde B-actiefilm, voelt dit vervolg een stuk spannender. Waarom? Omdat ik veel meer binding heb met de personages.

Neem nou Ali Kerim Bey, die een hechte vriendschap met James Bond ontwikkelt. Hij helpt de engelse geheim agent wegwijs in het verraderlijke Istanbul en brengt hem tijdens hoge nood naar een zigeunersdorp. James Bond helpt dan weer zijn nieuwe vriend bij het doden van een vijand. De twee mannen klikken, er is chemie tussen hen. Dat is fijn. Hetzelfde geldt voor Tatiana, die natuurlijk de hele film lang met dubbele agenda werkt. Toch voel je hoe zij zich meer en meer aan James Bond hecht. Hoe melodramatisch haar optreden ook kan zijn, zij voegt meer toe aan de plot dan Honey Ryder. Grant is, hoe eendemimensionaal ook, veel vermakelijker dan Dr. No. Acteur Robert Shaw schept er zichtbaar genoegen in om de psychopaat te vertolken.James Bond is nu niet de ultieme superman.

Geen knullige vuistgevechten dit keer. Wij krijgen een glimp van de mens achter de geheim agent te zien. Hij moet het opnemen tegen een sterkere vijand en toont zich zowaar weerloos. Kwetsbaar. Menselijk. Zelfs voor James Bond kan het wel eens lastig worden. Wat nou als de engelse held echt in de problemen komt? Wie is er dan om hem te helpen? Het antwoord: helemaal niemand. James Bond is nu niet de ultieme superman. Het geeft From Russia with Love meer drama.

Dit vervolg kent nog zijn schoonheidsfoutjes, het is een flinke stap vooruit ten opzichte van Dr. No. De makers houden deze vooruitgang gedurende jaren prima vol. Met elk nieuw deel zouden de films grootser en gelikter worden en de hype intenser.

Terrence Young/Sean Connery en Daniela Bianchi

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.