GoldenEye

De Ierse Pierce Brosnan was de eerste acteur die ik zag in de rol van James Bond. De generatie uit de jaren zestig groeide op met Sean Connery als de geheim agent, voor mij is dat nog altijd Brosnan. Ik vind hem ook nu nog sterk in de rol van 007. Hij straalt een jonge arrogantie uit en is overtuigend als zowel een vrouwenverslinder als koelbloedige schutter. Brosnan heeft het uiterlijk van de aalgladde gentleman en bezit genoeg dramatisch talent om James Bond van een smoel te voorzien. Zijn debuut als de geheim agent kwam in 1995 met GoldenEye. Een nieuw decennium met de nodige aanpassingen.

Zo wordt M nu gespeeld door Judi Dench, die hem in de eerste scènes flink de waarheid vertelt. James Bond mag dan de beste man in de organisatie zijn, hij is ook een relikwie uit een lang vervlogen tijd, een wanhopige rokkenjager die de drank niet kan laten staan. Huppa. Voor het eerst klinkt er zowaar kritiek op James Bonds persoonlijkheid. Niet dat daar verder nog iets mee wordt gedaan, het is erg verfrissend om dit eens te horen.

GoldenEye biedt daarnaast nog meer steracteurs die mogen schitteren naast Brosnan. Famke Jansen is imponerend als Xenia Onatopp, een Russin met supersterke benen om haar prooien mee te verstikken. Sean Bean krijgt de eer om James Bonds nemesis Alec Trevelyan te spelen. Oh, en nu Samantha Bond in de rol van Moneypenny kruipt is er zowaar sprake van chemie tussen haar en James Bond.

Het sterkste punt van GoldenEye is hoe regisseur Martin Campbell heel mooi tussen actie en de persoon James Bond balanceert. Voor Alecs verraad aan de organisatie waren de twee goede collega’s, nu is de voormalig geheim agent James Bonds doelwit. Het is een van zijn eigen mensen die hij moet uitschakelen. Het zorgt voor wat reliëf, levert een klein beetje diepgang op.

De films over James Bond zijn buitengewoon vermakelijk, het is vanaf GoldenEye dat de reeks, naar mijn gevoel, slim vermaak wordt.

Hoe zal James Bond omgaan met deze klus? Zal het hem zwaar vallen, of kan hij zich door de worsteling heen werken? Brosnan maakt het nergens zo dramatisch als Dalton deed, toch schemert de menselijkheid van James Bond door in zijn optreden. In de gedaante van Brosnan is de geheim agent meer dan de goed geoliede moordmachine. Alec suggereert zelfs dat zijn ex-kameraad drank nodig heeft om het geschreeuw van zijn slachtoffers uit te bannen.

Er wordt deels overigens nog krampachtig vastgehouden aan de formule. Waarom, denk ik dan, want dat resulterend in ongemakkelijke scènes. Zo is de eerste keer dat James Bond en Natalya Simonova (Izabella Scorpcu) hun kus delen overduidelijk een moetje. En ja, het kan ook niet anders of zij valt voor de charmes van de eeuwige versierder.

De films over James Bond zijn buitengewoon vermakelijk, het is vanaf GoldenEye dat de reeks, naar mijn gevoel, slim vermaak wordt. Dr. No kan ik bijvoorbeeld niet meer voor de geest halen, de beelden van GoldenEye daarentegen blijven hangen. Het is grootser, geliker en veel moderner. Hier wil ik meer van zien.

GoldenEye (1995) on IMDb

Regie: Martin Campbell. Met: Pierce Brosnan en Sean Bean

2 gedachten over “GoldenEye

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.