Radiohead: Meeting People Is Easy

Een bijzondere film ditmaal. Niet dat ik nooit markante films recenseer, dit is echt een speciale. Radiohead: Meeting People Is Easy is een documentaire waarin Radiohead wordt gevolgd. De vijfkoppige band is bezig met optredens en het promoten van hun nieuwste album, OK Computer. Ze beginnen vol goede moed. Maar die moed zakt hen steeds meer in de schoenen. Interview na interview na optreden na weer slapen in een hotel, gaat het broeien tussen de bandleden. Zelf leerde ik Radiohead pas kennen in de periode van The King Of Limbs. Of beter gezegd, ontdekte ik de schoonheid in hun muziek. Ik (en ben) groot fan van Creep en heb moeite moeten doen hun latere werk te begrijpen.  

Het is bekend dat ze tijdens het promoten van OK Computer op het randje van imploderen stonden en zichzelf moesten heruitvinden. En dat is precies wat regisseur Grant Gee wil overbrengen.

Nou zijn er wel meer van dergelijke documentaires, die laten zien hoe een band dreigt te imploderen door tourdruk. Meeting People Is Easy valt vooral op door de vorm. Gee is niet bezig met het ondervragen van de muzikanten, noch voegt hij een voice-over toe. De beelden zijn ook niet echt conventioneel te noemen. Opnames van repetities, optredens en gesprekken tussen de bandleden worden afgewisseld met sfeerbeelden die naargelang wrevelig worden. Thom Yorke, de bandleider, heeft er steeds minder zin in reclame te maken voor NME, of journalisten te woorden te staan. Hetzelfde geldt voor de rest van de groep.

Heb je weer die pathetische zanger met muziek om je polsen bij door te snijden.

Er ontstaat zo een beeldenstroom die niet wil verduidelijken wie Radiohead is, maar wil laten zien onder welke omstandigheden de band moet functioneren. Karakteristiek is de scène waarin de mannen een promo moeten draaien. Het enige wat Yorke hoeft te doen is wat zinnen opzeggen en NME bedanken. Hij krijgt de woorden nauwelijks uit zijn strot. “You do it” zegt hij dan maar tegen bassist Colin Greenwood. Iedereen vraagt zich steeds meer af waar ze in godsnaam aan zijn begonnen. Het is één en al hysterie bij de fans en hoon bij de journalisten. Heb je weer die pathetische zanger met muziek om je polsen bij door te snijden.

Meeting People Is Easy is geen makkelijke of opwekkende documentaire. En dat is precies de bedoeling. Touren is ook geen vrolijke of opwekkende activiteit. Deze documentaire zal geen nieuwe fans opleveren. Maar voor bestaande fans is het wel mooi dit gezien te hebben.

Grant Gee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.