The Meg

Het wordt een beetje mijn guilty pleasure, dat 4D. The Meg wilde ik hoe dan ook in deze versie zien. Wat is nou cooler dan een gigantische haai in 4D mét 3D brilletje te aanschouwen? De zit werd compleet gemaakt dankzij een koppel naast mij. Zij hadden nog nooit een 4Dfilm gezien. Zodra ze zaten vroeg het meisje nog of er veiligheidsgordels waren. De man kon wel lachen om deze opmerking en werkte intussen een hele doos popcorn weg. Bij de trailers zaten voorstukjes van The Predator en Venom, zodat het publiek werd warm gemaakt voor de komende actie. Eerst kregen we nog de 4D introductie (de man naast mij gierde het uit, zijn vriendin kon het volgens mij minder waarderen), daarna kon de onderwaterpret beginnen.

The Meg gaat om een onderzoekscentrum waar de wetenschappers een nieuwe onderwaterwereld hebben ontdekt. Bij verkenning gaat het mis en stuiten ze op een gigantische haai. De Megalodon. Tijd om hulp in te schakelen. Jonas Taylor, ooit een gevierd duiker die voor de kost mensen redde, wordt aan boord gehaald. Het gevecht van mens tegen haai kan beginnen.

Wat volgt is voorspelbaar, dit maakt The Meg niet minder genietbaar. De stoelen versterken het achtbaangevoel, de watersproeiers draaien overuren als de Megalodon zich uit het water lanceert en met veel herrie weer kopje onder gaat. Het koppel naast mij – zeker de man – vindt het fantastisch, en dat geldt zo te horen voor de hele zaal.

voor jon turteltaub zou eli roth de film regisseren

Natuurlijk weet ik dat de plot vrij onzinnig is en dat deze titel niet serieus moet worden genomen. Maar dat is precies waar The Meg om gaat. Het is onpretentieus vermaak, met personages die heerlijk cheesy dialogen mogen uitspreken. Jason Statham, die de rol van Jonas speelt, is perfect op zijn plaats als antiheld. Hij gaat volwaardig met zijn personage om, maar weet dat het materiaal ironisch bedoeld is. Het is dankzij die houding dat hij moeiteloos de kijker mee kan nemen in deze actiefilm. Hoewel dit typisch zo’n film is die op het eind ruimte laat voor een vervolg (zouden er nog meer monsters rondzwemmen…?) sloot The Meg opvallend afrondend af. Misschien is dat maar beter ook, er zijn films die van zich al genoeg zijn.

The Meg komt het beste tot zijn recht met alle toeters en bellen die 4D te bieden heeft. Het is verre van een meesterwerk, wel is dit een van de vermakelijkste titels die momenteel in de bioscoop draaien.

Jon Turteltaub/Jason Statham en Bingbing Li

Een gedachte over “The Meg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.