Star Wars: Episode VI – The Return Of The Jedi

Zoals het hoort bij een goed vervolg pakt Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi direct de draad op van zijn voorganger. Er is een regisseurwissel (Richard Marquand in plaats van Irvin Kershner), dit heeft geen enkel negatief effect gehad gehad op de film. Daar waar The Empire Strikes Back afsloot met een geniale cliffhanger is dit deel bedoeld om de consequenties in te lossen. Nadat Luke Han Solo heeft gered uit diens benauwde positie, is het tijd het grootse verhaal naar de onvermijdelijke climax te brengen: het gevecht tussen Luke en Darth Vader. Deze confrontatie vormt het hart van de film. En dat is in alles te voelen.

Het universum van George Lucas wordt wel nog verder onderzocht (zie de Ewoks) dit deel heeft zijn focus net meer gericht op actie. Was The Empire Strikes Back vooral dramatisch gezien een mooie sciencefictionepos, Return of the Jedi gooit er flink wat gevechten tegenaan. Lichtzwaarden, laserpistolen, het komt allemaal voorbij. En omdat nu bekend is hoe de relatie tussen Luke en Darth Vader in elkaar steekt, wordt de spanning nog scherper.

Je vraagt je af: wat nu? Hoe moet dit in godsnaam aflopen? Kan dit eigenlijk wel goed aflopen? Luke, niet meer dat knulletje van A New Hope, wekt in het begin de indruk zijn helse taak aan te kunnen. Het moment dat hij als Jedileerling in beeld verschijnt is zijn aanwezigheid nogal veranderd. Hij is sterker. Gefocust. Voorbereid. Maar zal dit hem echt zo goed afgaan? Als het moment daar is beroept Luke zich eerst nog op een pacifistische oplossing, dat plan lukt niet helemaal. De scène waarin de The Emperor hem martelt is, wat mij betreft, de heftigste uit de hele originele trilogie. Al is het maar omdat Darth Vader zwijgend toekijkt.

in verband met de merchandise besloot lucas deze titel niet te donker te maken

Ik moet er trouwens bij vermelden dat met dit deel voor mij alle stukjes in elkaar vielen. Wat blijkt? Dit is ook de eerste film van Star Wars die ik heb gezien, toen die jaren geleden op tv werd uitgezonden. Toen Lucas de andere trilogie maakte zag ik The Phantom Menace in de bioscoop, en daarna weer The Empire Strikes Back op tv. Geen wonder dat ik aanvankelijk maar weinig begreep van het verhaal.

Met Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi zou voorlopig een eind komen aan de films omtrent Luke Skywalker, Leia en Han Solo. Pas jaren later, in 2015, zou de nieuwe trilogie (op het moment van schrijven nog niet voltooid) de wondere ruimtewereld van Lucas weer groots tot leven wekken. Inclusief de nodige spinoffs.

Richard Marquand/Mark Hamill en Harrison Ford

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.