Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Gus van Sant verspilt geen seconde en gooit de kijker meteen in de fragmentarische wereld van Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot. Het begint met een bezoek bij de charismatische ex-alcoholist Donnie, die een groep begeleidt op hun weg naar een nuchter leven. Eén van deze groepsgenoten is John Callahan, die sinds een ongeval rondrijdt in een rolstoel. van Sant laat zien hoe John zijn verslaving overwon en zich opwerkte als populair cartoonist. Hij is het spilpersonage, al er zijn meer figuren die een belangrijke rol spelen en Johns levenspad een cruciale richting op duwen.

Zo loopt John voor zijn ongeluk Dexter tegen het lijf op een feestje. Ook hij is sterk afhankelijk van alcohol en stelt voor naar de andere kant van de stad te gaan. Daar naar waar de vrouwen veel mooier zijn. Ze nemen de slimme beslissing om met de auto te gaan en hebben het geniale idee tussendoor nog meer te zuipen. In één van zijn cartoons laat John zien hoe hij door de voorruit is getorpedeerd en liggend op de grond een agent vraagt een biertje voor hem te halen. Tijdens zijn rehabilitatie wordt John verzorgd door de Stockholmse Annu, met wie hij een hechte band krijgt. En natuurlijk is er de flamboyante Donnie die John het sobere pad op weet te krijgen.

Het verhaal wordt met sprongen in de tijd verteld en dat maakt het soms lastig grip te krijgen op de film. van Sant legt bovendien veel nadruk op Johns herstelperiode, zodat bijkans zijn messcherpe cartoons worden vergeten. Die komen in de tweede helft aan bod. Er zitten ijzersterke grappen tussen (die van de Klu Klux Klan is briljant), toch heb ik het idee dat de regisseur dit niet interessant vindt. van Sant wil vooral laten zien hoe John na een gruwelijk ongeluk tot inkeer komt en zich verzoent met een traumatisch verleden.

gus van sant wilde deze film al maken in de jaren negentig, met robin williams als john callahan

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot is een titel die bovenal gezien moet worden voor de acteurs. Joaquin Phoenix weet als John Callahan met gemak de aandacht te krijgen, Jonah Hill speelt een Oscarwaardige rol als Donnie. Ze dagen elkaar uit, groeien naar elkaar toe. Met chirurgische precisie snijdt Donnie Johns pantser weg, laat hem zien dat de wereld groter is dan zijn zelfmedelijden. Hun chemie geeft de film pit. Als bonus komt Jack Black voorbij als Dexter. In tegenstelling tot John komt hij met een schrammetje weg van het ongeluk, later wordt duidelijk dat ook hij er littekens aan heeft overgehouden.

Gus van Sant/Joaquin Phoenix en Jonah Hill

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.