Soof 2

Na het voorspelbare Soof (waar ik een scherpe recensie over heb geschreven) wilde ik toch weten hoe het hobbelige pad van Soof verder zou lopen. Het begin is minder zoet dan van het eerste deel: Soof en Kasper gaan toch scheiden en proberen deze ontbinding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar een dergelijke situatie heeft hoe dan ook zijn gevolgen voor het gezin. Helemaal als er twee tienerjongetjes en een pubermeisje bij betrokken zijn. Soof slaat zich moedig door de problemen heen en herontdekt zichzelf.

In tegenstelling tot deel één lijkt Soof 2 het aan te durven een minder rooskleurige weg te kiezen. De scheiding loopt als rode draad door het verhaal en heeft op iedereen effect. Soof en Kasper beginnen te kibbelen over ouderschap, de kinderen halen hun schouders erover op, en Soofs kookkunsten verliezen hun pit. Tot overmaat van ramp is de boekhouding van Kooksoof niet in orde en dreigt ze terecht te komen in een financiele afgrond.

Ondanks het scherpere randje leidt Soof 2 toch aan een euvel waar het zelf helemaal niets aan kan doen: ik heb ironisch genoeg geen binding met de situatie. Ik heb de mazzel dat mijn ouders nog steeds bij elkaar zijn en ben nooit de rebellerende puber geweest. Ik kan mij wel voorstellen hoe een scheiding loopt en wat de reactie van de kinderen kan zijn, het voelt alsnog als een ver van mijn bed show. Als Soof iets tegen haar zoons wil vertellen, zijn die eerder bezig met hun opkomend schaamhaar dan het verhaal van hun moeder. Haar dochter vlucht weg in haar schoolwerk. Het zal er allemaal wel bijhoren, het is naar mijn smaak vet aangezet, een over de top weergave van een schrijnend scenario.

dat het publiek blijft smullen van soofs gestuntel blijkt wel uit de serie soof: een nieuw begin

Toch maakt dit van Soof 2 geen slechte film en zijn er zeer genietbare voorvallen. Haar ontmoeting met Jim Cole is best grappig, en Soofs kortstondige relatie met de jonge kok Bauke is erg aandoenlijk. Al zal de oplettende kijker wel kunnen raden in wiens armen ze zal vallen. Kasper vindt, tot Soofs ongenoegen, al snel een nieuwe vriendin. Maar ook dat samenzijn duurt niet zo lang. Tel er tot slot Soofs recht-voor-haar-raap houding en talent om in genante taferelen te eindigen bij op, en je hebt een aardig romantisch drama. Op zijn minst een vooruitgang ten opzichte van het eerste deel.

Esmé Lammers/Lies Visschedijk en Fedja van Huêt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.