Fifty Shades Darker

In het begin van FilmBekeken besprak ik Fifty Shades of Grey, het eerste deel van een drieluik. Het was vermakelijk maar ook doodsaai. De personages waren eendimensionaal, de dialogen stonden in de herhaalstand en de onderliggende boodschap over machtsverhoudingen in een relatie dubieus. Toch was ik benieuwd naar het vervolg. Nu er een andere regisseur is en de partner van E.L. James het script heeft geschreven kan een frisse wind waaien. Er worden nieuwe personages geïntroduceerd die zelfs voor dreiging kunnen zorgen. Wordt de gestoorde relatie tussen Anastasia en Christian alsnog in gevaar gebracht? Wordt het nu eindelijk eens spannend? 

Anastasia wil niks meer te maken hebben met de sadomasochistische praktijken van de emotioneel getroebleerde Christian. Maar net als in het eerste deel is haar afstandelijke houding van korte duur. Als Fifty Shades Darker een kwartier bezig is ligt ze alweer kronkelend van genot met hem in bed. Ze krijgen ruzie, leggen het weer bij, krijgen ruzie, er komt nog een bordkartonnen personage opdraven die gedurende één scène voor spanning zorgt, seks, ruzie, seks, ruzie.

Fifty Shades Darker maakt dus weer vrolijk gebruik van de formule van zijn voorganger. Het enige verschil is dat dit vervolg langer duurt, minder expliciete SM scènes heeft en erin slaagt nog saaier te zijn. Hoe krijg je het voor elkaar om twee personages twee films lang zo plat te houden? Om geen enkele vorm van chemie te creëren? Anastasia blijft bij Christian aandringen om meer informatie over zijn achtergrond en legt met een zucht haar hoofd op zijn schouder als hij weer een brokje aanreikt. Eindelijk geeft hij zich bloot! Het is precies hetzelfde antwoord als hij altijd geeft, maar hé, dat is een detail.

jamie dornan zou in het eerste deel niet sexy genoeg zijn. daarom werd besloten dat hij zich voor de vervolgen niet mocht scheren.

Ik vraag mij oprecht af waarom de cast voor deze film heeft getekend. Jamie Dornan speelde een psycho in The Fall, Marcia Gay Garden heeft onder andere in Miller’s Crossing gespeeld. Ze zullen ongetwijfeld een leuk bedrag hebben binnengesleept. Maar als ik Dornan zo zie rondlopen durf ik te betwijfelen of geld gelukkig maakt. De enige die plezier lijkt te beleven aan deze slappe hap is Dakota Johnson. Is de ruige seks voor Christian routinewerk, Anastasia geniet zichtbaar als ze zich onderwerpt aan seksuele experimenten. Dat ze er in het begin niks van moet hebben maakt niet uit. Consequente motieven zijn niet het sterkste punt van de Fifty Shades reeks.

Op de DVD staat trouwens dat dit de “unmasked” editie is, er wordt niet veel extra pikanterie geboden. Ik heb het idee dat er vooral ruimte is gemaakt om de decadente levensstijl van Christian te onderstrepen.

James Foley/Jamie Dornan en Dakota Johnson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.