The Usual Suspects

Nadat Kevin Spacey werd beschuldigd van ongewenst gedrag is het stil geworden van zijn kant. Heel erg stil. Durf ik nog zijn films te kijken en zijn acteerprestaties te prijzen? Natuurlijk wel. Neem The Usual Suspects. Verbal Kint is de enige overlevende van een uit de hand gelopen kraak en wordt onderworpen aan een verhoor. De belangrijkste vraag: is medekraker Keaton, een voormalig agent, inderdaad tijdens de kraak gestorven? Na veel geaarzel en omslachtig gebabbel geeft Verbal stukje bij beetje het wonderlijke verhaal prijs. Hoe goed Spacey ook is als de goedgelovige kreupele Verbal, de echte hoofdrol wordt gespeeld door het script. Hoe verder het verhaal vordert, hoe ingewikkelder het wordt.

Schrijver Christopher McQuarrie heeft duidelijk veel plezier gehad in het bedenken van de personages, complexe verhaallijnen en het creëren van de mythische Keyser Söze. Deze figuur jaagt iedereen angst aan en wordt beschreven in termen als “duivels”. Hij is onaantastbaar, ieder die het waagt tegen hem in te gaan wacht een wrede straf. Het enigma wordt tot op de laatste seconde volgehouden, terwijl McQuarrie verschillende verdachten aanwijst. Is het die mysterieuze advocaat, Kobayashi? Of toch Keaton, die berekender is dan hij al die tijd heeft doen vermoeden? Of bestaat Keyser Söze niet?

Het script wordt uitmuntend tot leven gewekt door de cast, bestaande uit acteurs als Gabriel Byrne, Stephen Baldwin en Benicio del Toro. Acteurs met een stevige persoonlijkheid die macho uitstralen, en types neerzetten met een kort lontje. Eerst worden de vuisten gebruikt, daarna de vragen gesteld. De cast is een zelfverzekerde, coole testosteron-bom en die toon is te voelen in elke scène van The Usual Suspects. Het maakt van deze thriller meer dan een geniale goocheltruc. Het is een spannende, stijlvolle mystery die je nog veel hoofdbrekens zal bezorgen.

let op: er loopt een acteur uit breaking bad rond in deze film.

En Spacey. Ach ja, Spacey. Hij bewijst hier zich als een begenadigd acteur, hij weet moeiteloos de aandacht vast te houden. Hij kan blijven lullen over koetjes en kalfjes, zonder dat zijn verhaal ergens naartoe gaat, hij blijft fascineren. Hij is nooit officieel veroordeeld, maar wanneer de sociale media op je springen is dat tegenwoordig genoeg. En hij heeft aangegeven hulp te gaan zoeken, dat voelt als een schuldbekentenis. Ik hoop dat dit er niet voor zorgt dat films met hem in de (hoofd)rol een vervelende smaak gaan krijgen. Of zelfs genegeert gaan worden. Titels als The Usual Suspects zijn daar te goed voor.

Bryan Singer/Kevin Spacey en Gabriel Byrne

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.