Galaxy Quest

Beste Alan,

Met het risico dat dit een trucje wordt, zie ik simpelweg geen andere manier om te schrijven over Galaxy Quest, de redelijk bezopen en ook liefdevolle bespotting van het sciencefictiongenre. Ik weet, er lopen in deze vermakelijke satire meer acteurs rond. Tim Allen, Sigourney Weaver, Sam Rockwell, Tony Shalhoub, om er een paar te noemen. Toch, wat mij betreft, ben jij het die deze film droeg.

Als Alexander Dane ben je zo toegewijd om een idioot masker te dragen en gedraag je je daarnaast als een echte elitaire zak. Het soort acteur dat zijn fans veel dedain behandelt. Alsof het idioten betreft die heel erg ver uit je buurt moeten blijven. Dat alles doe je met uitgestreken smoel. De humor snijdt lekker onder de huid. Het is vilein en subtiel, met grappen die soms ook de traan raken.

Bij jouw personage vraag ik mij oprecht af “waar is het in godsnaam fout gegaan?” Alexander was getalenteerd toneelspeler, met een prachtrol in Henry III. En nu teert hij op het succes van een kazige sciencefictionserie. Deelt hij op conventies noodgedwongen handtekeningen uit aan doorgedraaide fans. Of nog erger, moet hij op komen draven om winkels te openen en steeds weer die achterlijke teksten van de serie te reciteren. Hoe je dan stoïcijns de gewenste woorden uitspreekt is fenomenaal.

Toegegeven, de rest is ook goed. Allen zet zichzelf heerlijk voor lul en ook Rockwell en Shalhoub zijn hilarisch. Maar jij steekt er met kop en schouder tussenuit. Zonder nadrukkelijk de aandacht op te eisen weet je als de snobistische Alexander een onvergetelijke indruk te maken. Jouw sarcastische spel maakt van Galaxy Quest, wat tegen het einde wel wat aan komische impact verliest, een echt feestje.

Verdorie Alan. Wat was je toch een getalenteerd en veelzijdig acteur. Wat is het toch zonde dat je er niet meer bent. Je wordt gemist.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.