De obsessie van De Filmjunk: biotoop

Waarom nu deze obsessie?

Nederland is van het slot en ik denk terug aan de boodschap die Ferd Grapperhaus ongeveer twee jaar geleden uitsprak: blijf in uw eigen biotoop. Maar…

Waarom biotoop?

Als ik dit woord opzoek, krijg ik als uitleg dat gaat om het “gebied waar bepaalde dier- of plantsoorten in voorkomen”. Met een beetje doordenken kan de mens wel worden beschouwd als bepaald diersoort, met de woning als het gebied waarin wij voorkomen. Op zich kan het kloppend worden gemaakt.

Toch valt het op. Het irriteert, schuurt, is uit de ene context geplukt en in een andere context gepropt. Grapperhaus had zoveel alternatieve woorden en beschrijvingen kunnen gebruiken. “Woning”. “Persoonlijke ruimte”. “Leefomgeving”. Maar nee. “Biotoop”.

Spreek het eens uit. Bi-o-toop. Maak er een woordwolk mee. Welke beelden komen in je op? Ik blijf denken aan drassige wouden waar van alles rondkruipt, -vliegt en glibbert. Dat is behoorlijk ver verwijderd van de woning van de gemiddelde Nederland.

Het is veel meer een woord voor een bioloog. Een tuinman. Iemand die met veel met de natuur te maken heeft. Niet een politicus die het volk aanspreekt, een dringend verzoek wil doen op het “boerenverstand”. Had Grapperhaus ter plekke bedacht om voor “biotoop” te gaan? Was hem dit ingefluisterd door een spindoctor? Wilde hij intellectueel klinken met het gebruik van een interessant woord?

Ik zou graag aan Grapperhaus willen vragen, überhaupt aan iedere politicus, om zorgvuldig met woorden om te gaan. Politici hebben een voorbeeldfunctie, het correctie gebruik van taal hoort hier ook bij. Denk de volgende keer alsjeblieft na voor je denkt slim te zijn en een woord als biotoop in een zin gooit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.