De griezelbus

De Griezelbus-boeken van Paul van Loon mogen zich tot de klassiekers van de kinderlectuur noemen. Of de kinderliteratuur. Voor iets dat zo populair is kan een verfilming natuurlijk niet uitblijven. Bovendien was De Griezelbus al omgetoverd tot een musical, dus de film moest er ook een keer van komen. De plannen lagen al lang te wachten op uitvoering, er moest een flinke hindernis overwonnen worden. Omdat elk boek in de reeks is opgebouwd uit een overkoepelend plot met tussendoor kortverhalen, zou er een urenlange film uitrollen. Dat is een beetje heftig voor de beoogde doelgroep.

In 2005 werd besloten om een nieuw verhaal te verzinnen met daarin elementen uit de boeken. Ziedaar De griezelbus (ofwel Gruesome School Trip zoals IMDB hem noemt), geregisseerd door Pieter Kuijpers. Hoofdpersoon Onnoval (Serge Price), die de fans kennen als de diabolische verhalenverteller uit de reeks, is een verlegen jongen met een liefde voor de pen. En voor zijn klasgenootje Liselore (Lisa Smit).

De twee hebben aan het begin van de film verkering, tot grote afgrijzen van Gino (Jim van der Panne). Hij was toch Liselore’s vriendje? Niet meer dus. Gino pikt dit niet en reageert zijn frustraties af op Onnoval. Thuis kan Onnoval zijn verhaal niet kwijt. Adoptiemoeder Gerda (Sylvia Poorta) is “creatief druk bezig”, adoptievader Sok (Theu Boermans) is een bassist die regelmatig met zijn band repeteert.

Kuijpers wist precies hoe hij de sfeer van van Loons grumorwereld (ofwel “griezel” en “humor”) moest verfilmen.

Onnovals leven neemt een spannende wending als de bekende griezelschrijver Nol van Paulo (Tom Jansen) langskomt op school. Vanachter zijn zonnebril fluistert hij Onnoval toe. De jongen wil ook schrijver worden? Dan moeten zijn verzinsels uit handen van Ferluci blijven. Want Ferluci kan de opgeschreven verzinsels waar maken. Als Onnoval denkt dat Liserlore hem verraadt, schrijft hij thuis woedend een wraakverhaal en roept Ferluci op. In zijn verhaal gaat de klas op schoolreisje naar een griezelpretpark en daar staan wat verrassingen te wachten…

Kuijpers wist precies hoe hij de sfeer van van Loons grumorwereld (ofwel “griezelen” en “humor”) moest verfilmen. Zo wordt Nols verhaal via schaduwspel tot leven gewekt en vormen zowel de griezelbus als het griezelpretpark geweldige spookattracties. Denk aan de goeie spookhuizen en bouw daar een film omheen. De acteurs zijn ook lekker overdadig gekleed. Zie Nols lange haren, zijn eerder genoemde zonnebril en grote pak. Willem Nijholt zit onder de vampierschmink en heeft twee flinke vampiertanden in zijn muil. Het is spannend en humoristisch, alles en iedereen is zo uit een stripboek geplukt.

De griezelbus had echt een prachige verfilming kunnen zijn, ware het niet dat veel potentie wegbloed door de casting van Price. Als groot fan van de boeken heb ik door de jaren heen mijn eigen beeld van Onnoval gevormd. In mijn hoofd is hij een soort gothische prins of wraakengel, een griezelverteller die verhalen vertelt om zo kinderzieltjes te verzamelen. Prices Onnoval is een stille jongen die bang om zich heen kijkt, een bleekneus die ik graag een schop onder de kont wil geven. Je bent toch een weerwolf, denk ik, kom op! Geef eens meer pit!

Toch vind ik dat de film een betere Onnoval verdient.

Daar komt ook het wisselvallige acteerwerk bij. Terwijl de volwassenen zich uitleven met grootse gebaren, maken de jonge acteurs een fletse indruk. Smit probeert er het beste van te maken, maar blijft nogal vlak. van der Panne is beter als de pestkop, al vind ik zijn spel te geacteerd. Net als zijn accent. Price loopt de film lang rond met dezelfde gezichtsuitdrukking. Het is erg lastig om hoogte van hem te krijgen. Ik associeer hem met een slaapwandelaar die niet zo goed weet wat hij van zijn droom moet maken.

Ik weet dat De griezelbus in de eerste plaats een kinderfilm is, dus ik zou het niet te serieus moeten bekijken. Toch vind ik dat de film een betere Onnoval verdient. Hij is het hoofdpersonage, het kloppende ondode hart van de serie, de reden waarom van Loon steeds met een nieuw vervolg kwam. Ik vind dat tegenvallen en volgens mij kan dat veel beter. Ik weet zeker dat het materiaal zich prima leent voor een serie. De boeken zijn voorzien van tot de verbeelding sprekende illustraties van Camilla Fialkowski. Die zijn perfect voor animatie. Op die manier kan Onnoval echt tot leven worden gewekt. Wellicht is dat nog iets voor de toekomst.

Gruesome School Trip (2005) on IMDb

Regie: Pieter Kuijpers. Met: Serge Price en Lisa Smit

Een gedachte over “De griezelbus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.