https://www.imdb.com/title/tt0066995/mediaviewer/rm2914485504

Diamonds Are Forever

Ik vraag mij af hoe diep producer Albert Broccoli door de knieën ging om Sean Connery nog één keer James Bond te laten spelen. De Schotse acteur bedong in ieder geval een flink geldbedrag voor zijn terugkomst. In Diamonds Are Forver gaat het om diamanten die worden verkregen in Afrikaanse mijnen. Smokkelaars jatten de diamanten om zo de internationale prijs te beïnvloeden. Het markante duo Kidd (Putter Smith) en Wint (Bruce Glover) dragen zorg voor het doden van de smokkelaars, James Bond onderzoekt waar de diamanten blijven. Zijn tocht brengt hem door Amsterdam en uiteindelijk naar Las Vegas.

Daar wacht een oude bekende op hem. Wie anders dan Blofeld zit achter de diamantensmokkel. Iets met lasers en chantage. Dit is natuurlijk ook de zesde film over James Bond, met opnieuw dezelfde formule. Veel vrouwen, schietwerk, gadgets en snedige one-liners. Al zijn de actiescènes goed in elkaar gedraaid, Diamonds Are Forever lijkt zich te realiseren dat het niets nieuws biedt. Het zijn de bekende paden, de laser is nota bene eerder gebruikt in Goldfinger. De hele plot kan mij vrij weinig boeien. Er is iets aan de hand met de diamantenmarkt. Oh nee. 

Bij de voorgaande films over de geheim agent kon ik in ieder geval nog meegaan met James Bond zelf. Maar ook dat is hier lastig. Connery zet het personage nu zo eendimensionaal neer, zonder de menselijkheid uit From Russia With Love, dat dit avontuur meer een weggooiactiefilm is. Hij wordt nog bijgestaan door Jill St. John als Tiffany Case, zij voegt bijster weinig toe. Trouwens, om welke reden speelt in godsnaam Charles Gray plots de rol van Blofeld?De twee acteurs hebben een goeiie, kinderlijke uitstraling, aan de andere kant zijn zij koeldbloedige moordenaars.

Connery doet ongetwijfeld zijn best om er nog iets van te maken, in mijn ogen is zijn vertolking van de geheim agent nogal suf. Op de automatische piloot. Hij ving een aardig geldbedrag en hij vermaakte zich prima in Las Vegas. Maar dat dit zijn laatste optreden zou zijn zie ik zeker terug.

Het enige wat Diamonds Are Forever nog echt zijn smaak geeft is de aanwezigheid van Smith en Glover. De film houdt in het midden hoe hun relatie nou precies in elkaar steekt. Zijn zij homoseksueel? Leerling en mentor? Heel erg goed bevriend? De twee acteurs hebben een goeiie, kinderlijke uitstraling, aan de andere kant zijn zij koeldbloedige moordenaars. Het zorgt voor een vleugje excentriciteit in de wereld van James Bond. Van mij had dat vleugje echt wel sterker gemogen. Met Thunderball is dit de minste James Bond in het rijtje tot nu toe.

Guy Hamilton/Sean Connery en Jill St. John

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.