Fahrenheit 11/9

Tegenover Cinecenter, waar ik Fahrenheit 11/9 ga kijken, heeft zich een kleine massa verzameld. Kennelijk gaat hier vanavond een folkrockband spelen. Misschien dat ik ze een luisterbeurt ga geven. Mijn aandacht gaat echter eerst uit naar de nieuwste documentaire van Michael Moore, waarin de huidige president van Amerika wordt ontleed.”Was it all just a dream?” vraagt Moore zich hardop af bij de beelden van de verkiezingen van 2016. Die vraag stelde hij zich ook al in voorganger Fahrenheit 9/11.  Eerst komt Rick Snyder onder Moores loep te liggen. Snyder is een steenrijke zakenman die zich in de hogere regionen van de politieke wereld weet te werken.

Uit financieel gewin laat hij een waterleiding aanleggen, waardoor de bewoners van Flint (de geboorteplaats van Moore) vergiftigd water in hun leidingen krijgen. De hele affaire wordt in de doofpot gestopt, ondanks de protesten en onderzoeken houdt de politiek vol: er is absoluut niets aan de hand met jullie drinkwater. Het kan schijnbaar niemand in het Witte Huis wat schelen dat de stadsbewoners doodziek worden en overlijden.

Trump ziet het allemaal aan en is onder de indruk. Hij handelt al jaren buiten de wet en komt met van alles weg. Maar als een gouverneur een hele stad uitroeit en ermee wegkomt, dan kan hij nog een stap verder gaan. Toch? Jaren geleden voerde hij nog een stunt uit, waarbij hij zichzelf zogenaamd uitriep tot president van Amerika. Dat was puur bedoeld om zijn populariteit te bewijzen. Waarom zou hij nu niet daadwerkelijk een gooi doen naar het presidentsschap? Omdat de hooggeplaatste dames en heren al eerder knoeiden met stemuitslagen, is het een koud kunstje geworden om de verkiezingen te winnen.

Het gaat om een elitair groepje dat zijn eigen ideeën heeft over hoe een land (of erger, de wereld) geregeerd zou moeten worden.

Moore laat in Fahrenheit 11/9 ontzettend veel onderwerpen de revue passeren. Het is onmogelijk om die allemaal in een recensie van 400 tot 500 woorden te bespreken. De boodschap is echter duidelijk: democratie is een illusie. Het gaat om een elitair groepje dat zijn eigen ideeën heeft over hoe een land (of erger, de wereld) geregeerd zou moeten worden. Andere visies moeten de kop in worden gedrukt.

Dit komt nog het beste naar voren wanneer een groep middelbare scholieren de schoolschietpartijen zat is en het heft in eigen hand neemt. Ze rebelleren tegen de gevestigde orde, die niet blij is met de bijdehande scholieren. In debatten, zo blijkt, staan de volwassenen met een mond vol tanden. Op vragen over sponsoring van de NRA blijft het stil of komt men niet verder dan gestotter.

Of Michael Moore zich zuiver aan de feiten houdt is altijd de vraag. Wél wordt duidelijk dat wij geleid worden door psychopaten en narcisten. En dat moet eens ophouden. Niet alleen in Amerika, ook in de rest van de wereld. Het is hoog tijd om de democratie echt democratisch te maken.

Michael Moore/Donald Trump e.a.

Een gedachte over “Fahrenheit 11/9

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.