Den Skyldige

Van Den Skyldige (ofwel The Guilty) had ik al trailers gezien. Het zag er somber, naargeestig uit, een grimmige thriller met slimme bochten in het scenario. Voor deze voorstelling ben ik naar het EYE gegaan, waar tot mijn grote verrassing de ondertiteling in het Engels bleek te zijn. Het duurde even voor het publiek dit ook doorkreeg. Na zo’n vijf minuten fluisterde een ouder echtpaar naast mij “hé, het is Engels ondertiteld”. Het heeft het kijkplezier geenszins gehinderd. We brengen ongeveer anderhalf uur door in de meldkamer van de alarmcentrale. Hoofdpersonage is agent Asger Holm, die na een incident op straat naar de meldkamer is verbannen.

De volgende ochtend moet hij in de rechtbank verschijnen, daarna mag hij weer met zijn partner patrouilleren. Asger, zo maakt regisseur Gustav Möller ons duidelijk, is geen agent die zich netjes aan de regels houdt of het geduld heeft iedereen beleefd te woord te staan. Als er telefoontjes binnenkomen van drugsgebruikers of dronkenlappen kapt hij de gesprekken bruusk af. Die problemen hebben ze aan zichzelf te danken. De monotonie van het werk wordt doorbroken als hij met een ontvoerde vrouw te maken krijgt. Vanaf dat moment zet Asger alles op alles om haar te redden uit de handen van haar gewelddadige partner.

Möller werkt het ijzersterke verhaal tot in detail uit en neemt de kijker stap voor stap mee in de plot. Hoe meer het verhaal zich ontvouwt, hoe meer details zich openbaren, hoe meer de druk wordt opgevoerd. Jakob Cedergren zet een sterkwillende agent neer die zo gefocust op zijn doel afgaat, dat zijpaadjes hem niets meer kunnen schelen. Natuurlijk komen er nog andere telefoontjes binnen. Maar wat kan hem een vechtpartijtje met een uitsmijter schelen, of een vrouw die van haar fiets is gevallen? Hij moet een leven redden!

Hoe meer het verhaal zich ontvouwt, hoe meer details zich openbaren, hoe meer de druk wordt opgevoerd.

Het hele verhaal wordt verteld via telefoontjes. Het kan niet anders of er wordt een stevig beroep gedaan op de verbeelding. Om nog maar te zwijgen over het acteerwerk. De verbeelding, dat zit wel goed. Door in de gesprekken precies de juiste informatie te geven (beschrijving omgeving, hoe het weer is, wat iemand in zijn handen heeft) weet Möller het verhaal tot leven te brengen. En wat betreft het acteerwerk, er zit behoorlijk wat emotie in de stemmen die Asger te horen krijgt.

Den Skyldige start als Hitchcockiaanse thriller, neemt plotseling een bocht en is dan een gruwelijk psychologisch drama. Asger weigert koppig de zaak op te geven. Möller en Cedergren hebben een tragisch personage geschapen dat desnoods zijn ondergang tegemoet gaan tijdens een reddingszaak. Wat mij betreft een van de toppers van 2018.

Gustav Möller/Jakob Cedergren en Jessica Dinnage

 

 

Een gedachte over “Den Skyldige

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.