Gay

Tom Six staat bekend als de slechtste regisseur van het Nederlandse filmlandschap. Ik ben al een tijdje benieuwd of deze reputatie klopt. Op Netflix is Gay te zien, die volgens het platform in de categorie “komedie” valt. Visueel ziet de film eruit alsof ik naar een lange aflevering van een soapserie zit te kijken. De belichting lijkt uit goedkope lampen te komen, de camera zoomt soms overdreven in op de gezichten. De hoofdpersonages zijn Max (Hugo Metsers) en Pascal (Joris van de Sande), die een stormachtige relatie met elkaar hebben. Die komt onder druk te staan als de mysterieuze fotograaf Guy (Dean Reinick) komt opdraven. Six laat drama afwisselen met seksscenes, maar slaat de plank nogal mis. Het resultaat is wel erg fascinerend.

We beginnen in een donkere club waar house uit de speakers pompt. Guy loopt rond met zijn camera om de gayscene vast te leggen. Dan gaat Six door naar Max, die bezig is met het maken van een nieuw tvprogramma. Hij stuit daarbij op de zwerver Nol (Adriaan Adriaanse), die later moet zorgen voor de “komische” noten. Daarna introduceert Six Pascal, een soapacteur die het wil gaan maken in Amerika. Als het voorstelrondje achter de rug is, wordt het tijd om in de relatie van Pascal en Max te duiken. Ze zijn al drie jaar bij elkaar, maar dit is niet zonder slag of stoot verlopen. Max kijkt nogal om zich heen voor meer mannelijk schoon en Pascal is erg jaloers. De spanningen stijgen tot een kookpunt als Guy en Max elkaar in het vizier krijgen.

Ik heb het gevoel alsof Gay probeert op twee verschillende tonen te balanceren. Aan de ene kant schetst Six een portret van een intense relatie tussen twee homoseksuele mannen. Metsers en van de Sande geven zich helemaal in hun rollen en zijn ook geloofwaardig als stel. Hun personages kennen helaas nauwelijks diepgang en de teksten zijn soms lachwekkend (“ik ga je vreselijk hard neuken”). Maar als de twee samen in beeld komen, springen de vonken er vanaf.

Tegelijk lijkt Six een soort softporno neer te zetten. Iedereen heeft continu de behoefte lichaamssappen uit te wisselen. En de scène waarin Pascal een barjongen laat langskomen voor een potje seks, grenst aan een geval “de-loodgieter-moet-wat-komen-fixen”.  Er zijn films waar de stoom van het scherm rolt, in Gay heeft de seks een plat karakter. Dit wordt soms benadrukt door het camerawerk en de belichting, waardoor de scènes kil en klinisch ogen. Alsof het Six puur is om de geilheidsfactor hoog te houden en de seks op zich niks toevoegt.

En dan zijn er nog andere opvallende keuzes die Six maakt. De schoonmaakster die tussendoor stamelend vertelt over hoe haar kat aan “de schijterij” is. De scène bij de dierenarts op het eind die zo ongelooflijk cru is gedraaid dat het hilarisch wordt. Of als Snoes (Nienke Brinkhuis) wordt gebeld met de vraag of ze wil uitgaan met Max en Pascal, en zij doodleuk vertelt dat ze haar “doos” staat te scheren.

Bij de eindcredits kan ik alleen maar ongelovig mijn hoofd schudden. Komisch is Gay zeker. Maar ik denk niet dat dit de bedoeling is.

Voor trailer zie http://www.film1.nl/trailers/13705-Gay.html

6-6-2917/Tom Six/Hugo Metsers en Joris van de Sande

Een gedachte over “Gay

  1. Zo’n film waar destijds wat media aandacht voor was, en je daarna helemaal bent vergeten. Juist daarom grappig dat mensen ze af en toe met een recensie weer even voor het voetlicht plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.