Mijngedachtenstroom

6/8/2018

Erg leuk, zo’n site waarop gedachtestromen vloeien, maar het wordt toch tijd de stekker eruit te trekken. Ik besteed er nog maar weinig aandacht aan en het nut is nu ook wel verdampt. Het is mij duidelijk geworden dat dergelijke schrijfsels het beste naast de recensies kunnen bestaan en dat het onnodig is daar een apart blog voor op poten te zetten. Vanaf nu dus de gedachtestroom op FilmBekeken.

9/8/2018

Deze week heb ik het boek The Great Movies gekocht van Roger Ebert. Omdat ik het boek direct in bezit wilde hebben heb ik gekozen voor de ebookversie. Ik schrijf nu zo’n anderhalf jaar op dagelijkse basis recensies, en ik ben wel benieuwd of ik mijn stijl zou kunnen aanpassen. Ebert, de bekendste filmcriticus die wereldberoemd werd met zijn “thumbs up” en “thumbs down”, zou mij de nodige inspiratie kunnen geven. Richt hij zich op het samenvatten van de film, om daarna zijn mening te geven, of werkt hij een specifieke gedachte uit? Hebben al zijn stukken dezelfde opbouw, verwerkt hij er anekdotische elementen in? Ik merk dat ik het dagelijkse ritme wel kan volhouden (waarschijnlijk komt ook nog de zondag erbij) maar dan moet de kwaliteit ook steeds piekfijn zijn. Beter dan dat zelfs. Tijd dus om te leren van de meester.

15/8/2018

Eindelijk heb ik De Twee Torens uit. Tolkien heeft nog altijd de neiging de geschiedenisleraar van Midden Aarde uit te hangen, toch is dit vervolg spannender. Waarschijnlijk omdat het verhaal nu echt op gang is gekomen, duidelijk is wat op het spel staat. De queeste van Frodo sluimert in het eerste deel nog op de achtergrond. Tolkien laat eerst Gandalf weer opdagen, beschrijft een eerste oorlogsslag, en de confrontatie tussen Gandalf en Saruman. Zodra Frodo, Sam en Gollem weer ten tonele verschijnen en ook de Ring weer aandacht krijgt, wordt het verhaal spannend. Nu even iets minder verheven tussendoor, mijn plan is dit jaar nog deel drie uit te krijgen.