Death Warrant

Zoveel sterren geven de lezers aan deze titel.

Ik ervaar nogal wat verwarring bij Death Warrant. Niet door de plot, noch door het acteerwerk of de regie. Het gaat om een naam die langskomt bij de begincredits: David S. Goyer. Als in, de scenarist die hielp om de Batmanfilms van Christopher Nolan te schrijven. De culthit Dark City. En hij heeft een actiefilm geschreven. Het was, als ik IMDB mag geloven, zijn eerste scenario. Het kan zo zijn dat ik te snel oordeel, wie weet is Death Warrant wel een übercoole vechtfilm met nog een fijne, slimme twist op het einde, en hebben de personages intelligente dialogen in de mond gekregen. Van Damme speelt de rol van Louis Burke, een agent die undercover gaat in de gevangenis. Daar worden vreemde moorden gepleegd.

En iemand moet uitzoeken wat er aan de hand is. Louis accepteert de job, niet wetende dat een oude rivaal van hem hier ook zit: Sandman. De plot is nog wel leuk bedacht. Maar nadat Louis ontdekt wat er precies gebeurt tussen de gevangenismuren, valt het script als een slecht gebouwd kaartenhuis in elkaar. Er klopt werkelijk helemaal niets van. De makers verbloemen dit met strakke knokpartijen en kazige oneliners, en richten scènes zo cartoonesk mogelijk in.

Van Damme is trouwens wel een opvallende aanwezigheid in deze titel. Niet dat hij een fantastisch acteur is, zijn fysiek zonder twijfel imposant. Hij doet denken aan Sylvester Stallone in diens jongere jaren. Ook hij heeft een natuurlijk charisma en flink wat spieren om de aandacht mee te trekken. Net als bij Stallone geldt dat Van Damme op zijn best is zonder tekst. Gewoon wat rammen en schieten, dan komt het verder wel goed.


Het scriptdebuut van Goyer heeft genoeg ingrediënten voor een lekker onzinnige actiefilm.

Wat zeker niet onvernoemd mag blijven is het personage Sandman. In het begin wordt hij vluchtig geïntroduceerd, waarop hij in de over de top finale met Louise op de vuist mag. Zoals het hoort moet hij eerst een keer zogenaamd doodgaan, voor hij echt zijn laatste adem uitblaast. In die scène komt alle idiote goeds van Death Warrant samen.

Het scriptdebuut van Goyer heeft genoeg ingrediënten voor een lekker onzinnige actiefilm. Regisseur Deran Sarafian weet een fijn, morsig sfeertje op te roepen van corruptie, geflipte flamboyante criminelen, een nerdy hacker en sigarettenrook. Als ik Death Warrant op de basisschool zou hebben gezien (en heel misschien op de middelbare school), had ik dit zowaar een genietbare thriller gevonden. Dat is alleen wel wat jaren geleden. Ik ben vooral blij dat Goyer zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld als schrijver.

Deran Sarafian/Jean-Claude Van Damme en Patrick Kilpatrick

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.