Doctor Zhivago

Een film van ruim drie uur die gaat over de woelige geschiedenis in Rusland en dit verweeft met een dramatische liefdesverhaal. Als ik de DVD opzet verwacht ik direct te worden meegenomen in dit epische, meeslepende verhaal. Eerst komt een titelkaart in het scherm. “Overture” staat erop. Er is orkestmuziek te horen. Na een paar minuten verdwijnt de titelkaart, verschijnt nog even de leeuw van Metro-Goldwyn-Mayer, worden de begintitels getoond, en dán gaat het beginnen. Niet met Zhivago zelf, maar met zijn halfbroer Yevgraf. Hij ondervraagt Tonya, een jonge vrouw, over haar familiegeschiedenis. Zij zou namelijk wel eens de dochter van Zhivago kunnen zijn.

Doctor Zhivago wordt gedragen door een uitmuntende cast. Klaus Kinski komt zowaar voorbij, Alec Guinness is voortreffelijk als Yevgraf, Julie Christie is aandoenlijk als de breekbare doch weerbare Lara. Omar Sharif, de acteur die Zhivago speelt, is één brok charisma. Als hij in beeld verschijnt moet je wel naar hem kijken. Als de cast ook nog eens Russisch had gesproken zou het helemaal perfect zijn geweest.

David Lean wil met Doctor Zhivago twee verhalen aan elkaar breien. Aan de ene kant is er de geschiedenis van Rusland. Er heerst revolutie in de lucht. Al snel wordt naar de wapens gegrepen en brengt Lean onverbloemd de oorlog in beeld. Aan de andere kant hebben we meer persoonlijke tragiek wat begint met de dubieuze relatie tussen Lara en haar oom. Pasha, een jongeman die zich met ziel en zaligheid voor de revolutie inzet, wil niks liever dan trouwen met Lara. Het zal geen verrassing zijn dat haar oom dit niet ziet zitten. Het wordt nog complexer als Zhivago in het plaatje verschijnt en hij en Lara verliefd op elkaar worden.

Lean weet deze twee lijnen wel met elkaar te verbinden, toch beschouw ik Doctor Zhivago eerder als een intense geschiedenisles dan als een meeslepend liefdesdrama.  Marcherende soldaten, commandanten die geëxecuteerd worden en besneeuwde landschappen met bevroren lichamen vind ik toch iets spectaculairder dan twee verliefde mensen. Hoe bedroevend het verloop van Zhivago en Lara verhaal ook is, het zijn de oorlogen met hun apocalyptische gevolgen die de meeste indruk op mij maken.

Volgens MYMSBYD was Doctor Zhivago een enorm kassucces en weet het tot op de dag van vandaag nog het publiek te vinden. Critici, waaronder Roger Ebert, schenen minder gecharmeerd te zijn van de film. Ach. Wat weten recensenten hier nou van.

David Lean/Omar Sharif en Julie Christie

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.