Phantom Thread

Phantom Thread is mij bijgebleven als een droom. Reynolds Woodcock is een succesvolle jurkenmaker in de jaren vijftig, een workaholic die zijn leven tot op de tel regisseert. De regie wordt verstoord als hij de serveerster Alma ontmoet. Als zijn nieuwste muze mag ze model staan voor jurken en aan zijn zijde zitten bij etentjes. Als Reynolds genoeg heeft van haar aanwezigheid weet hij nog niet dat zij een duistere kant heeft. Phantom Thread neemt de kijker mee naar een bijzondere wereld waarin twee persoonlijkheden tegenover elkaar komen te staan.

Read More

The Birth of a Nation

Tijd voor een markante titel die nog vrij jong is: The Birth of a Nation. Ik heb het niet over de controversiele klassieker van D.W. Griffith, maar de biopic over Nat Turner. Hij was een slaaf die in opstand kwam tegen de slavenhouders en een hevige, bloedige strijd ontketende. Nate Parker, naar eigen zeggen geobsedeerd door Turner, heeft hem voor het oog van de camera tot leven gewekt. Parker schreef het script, nam de regie op zich en kroop in de huid van zijn held.

Read More

Free Fire

Eigenlijk is Free Fire nog het best te omschrijven als het hyperactieve broertje van Reservoir Dogs. Het is minder rauw en de personages uit Reservoir Dogs zijn een flinke graad cooler, Free Fire oogt gelikter en flitsender. Gebruikte Tarantino vooral statische shots, regisseur Ben Wheatley laat de camera door het gebouw schieten om kijker zo veel mogelijk betrokken te maken bij de knalpartij. In plaats van een overval gaat het in Free Fire om een wapendeal die vanaf het begin scheurtjes vertoont.

Read More

The Marine 4: Moving Target

The Miz is zeker niet mijn favoriete worstelaar, hij is wel een vermakelijke. Hij steelt met zijn flamboyante persoonlijkheid de show en eist steeds het respect als hij de ring betreedt. Ik was nieuwsgierig naar zijn Hollywoodavontuur en kwam The Marine 4: Moving Target tegen. De film barst van de clichés en lachwekkende actiescènes (als ik continuïteitsfouten zie tijdens schietpartijen klopt er echt iets niet), The Miz weet de aandacht vast te houden. Hij moet een meisje beschermen dat belastend bewijs heeft tegen wat hogere heren in het leger. Natuurlijk loopt dit niet helemaal van een leien dakje.

Read More

Fifty Shades of Black

Laat één ding eerst duidelijk zijn: Fifty Shades of Black is geen goede film. Het is een racistische komedie met makkelijke, flauwe humor. En toch zal iedereen die een grondige hekel heeft aan Fifty Shades of Grey deze parodie kunnen waarderen. Alles wat fout is aan de boekenserie van E.L. James wordt met dodelijke precisie door Marlon Wayans en Michael Tiddes onder de loep genomen en genadeloos gefileerd. Van de holle personages tot hun dubieuze motieven, niks blijft overeind.

Read More

E.T.

Een buitenaards wezen dat door zijn buitenaardse familieleden (per ongeluk) op aarde wordt achtergelaten en terechtkomt in het gezin van de piepjonge Elliott. Dit is de plot van de klassieker E.T., geregisseerd door Steven Spielberg. Hij baseerde het verhaal op zijn eigen jeugd, Melissa Mathison ving de ideeën op in een script. De eerste keer dat ik E.T. zag zat ik nog op de basisschool. Ik vond hem eerder eng dan mooi. Ik bedoel, kijk naar nou eens naar E.T.. Dat gigantische hoofd met die grote, doordringende ogen. Zijn waggelende manier van lopen. En dan die doorrookte stem.

Read More

1 Jaar FilmBekeken

Het is 8 januari als ik La La Land zie, de eerste film die ik voor FilmBekeken recenseer. Op 27 februari staat hij online. In de tussenliggende periode maak ik volop gebruik van mijn Cinevillepas en moet een flinke inhaalslag maken: in een week tijd recenseer ik elf films. Ik heb nog geen minimum woordenaantal, voeg geen afbeeldingen of trailers in. De stukken zijn bedoeld als een filmdagboek, waarin ik de besprekingen combineer met anekdotische vertellingen. 280 recensies verder hebben de site en de toon van de stukken een reis gemaakt die nog steeds voortduurt. 

Read More