You People

Een kennis van mij beschreef You People als “linkse propaganda”, een film die de “woke agenda” door je strot duwt. Wat hem betreft waren de negentig minuten totaal verspeeld en zou hij die anderhalf uur nooit meer terugkrijgen. Het spreekt, denk ik, voor zich dat de kennis deze film niet kon waarderen. Natuurlijk werd ik nieuwsgierig. Helemaal omdat Jonah Hill één van de scriptschrijvers is en bovendien het scherm deelt met Eddie Murphy. Sinds Superbad en 21 Jump Street zie ik Hill als één van de grappigste acteurs van deze tijd.

En gezien de films waar hij bij betrokken is geweest kan ik mij echt niet voorstellen dat hij iedereen plots de les gaat lezen. Het zal toch niet zo zijn dat hij is omgeslagen en het publiek op de vingers tikt? Dat is, denk ik, ook echt niet het geval. En al helemaal niet met You People. In deze heerlijk schurende romantische komedie is hij Ezra en ontmoet hij Amira, een donker meisje wiens vader stevig dweept met de Islam. Ezra is Joods. Voel je de botsing aankomen?

Het wordt nog leuker als Amira voor het eerst Ezra’s ouders ontmoet en zij zich zo correct mogelijk willen gedragen. En dus begint Ezra’s vader Arnold (gespeeld door David Duchovny, een acteur waarvan ik mij iedere keer weer afvraag, jij bent er ook nog? In The X-Files was jij geweldig, maar ik weet niet helemaal zeker of jij nou echt geschikt bent voor speelfilms, al moet ik toegeven dat je het niet zo slecht deed in The Estate, maar goed, dat is weer een ander verhaal) over rapper Xzibit en zijn hij en Ezra’s moeder Shelley het er roerend over eens dat de politie zich veels te gewelddadig opstelt tegenover de donkere gemeenschap.

Dat is tenenkrommend. En, als ik eerlijk ben, best grappig. Dit is nou het perfecte voorbeeld van wat er gebeurt als je gaat over-corrigeren. Nog zo’n scène speelt zich af in de auto, tussen Ezra en Akbar, de vader van Amira. Het nummer Ni**as In Paris komt voorbij en Ezra roept meteen hoe goed hij dit vindt. Akbar knikt en vraagt Ezra hoe dit nummer heet. In de daarop volgende minuten lult Ezra om de titel heen en houdt hij vol dat het echt geweldig en provocerend is. Maar hij weigert het beestje bij de naam te noemen. Want ja, Akbar heeft een kleurtje.

Als You People iets duidelijk maakt dan is het dat over-correctie voor vervreemding zorgt en mensen uit elkaar kan drijven. Eigenlijk zegt Hill, “jongens, doe gewoon even normaal”. Ik denk dus helemaal niet dat You People er een “linkse agenda” op na houdt. Volgens mij laat Hill juist zien hoe te veel politieke correctie kan leiden tot bizarre en gênante taferelen. “Woke” zorgt eerder voor absurde momenten, hoe goed iedereen het ook bedoeld.

You People is wat mij betreft niet de beste komedie, daarvoor heeft Hill net iets te veel flauwe grappen geschreven. Maar zo slecht als die kennis het deed voorkomen vond ik hem ook niet.

Ik wil hier overigens niet mee zeggen dat “woke” per definitie slecht is. In tegendeel. Er zijn zat situaties waarin de (politieke) correctie nodig is. Ik denk alleen dat You People het toonbeeld is van doorgeschoten “woke”. Dat is alles.

Regie: Kenya Barris. Met: Jonah Hill en Lauren London

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.