Hans Teeuwen: Real Rancour

Hans Teeuwen, één van mijn favoriete cabaretiers, staat op Netflix met Real Rancour, de Engelstalige versie van zijn nieuwste show. Ik heb die vorig jaar al op Lowlands kunnen bewonderen onder de titel Echte Rancune. Een verspreking hier en daar deed vermoeden dat hij nog moest wennen aan het nieuwe materiaal. Bij deze Engelse versie is daar geen sprake van. Vanaf het moment dat hij opkomt is Hans Teeuwen helemaal Hans Teeuwen: de dorpsgek die zijn publiek meeneemt in een gedachtestroom. Typetjes, liedjes, absurde verhalen en andere heerlijk nonsens passeren de revue in een superstrakke set.

De eerste keer dat ik van Teeuwen hoorde was op de middelbare school. Echt leuk vond ik hem niet. Eerder een schreeuwlelijk op het podium. En zijn grap over de Koningin vond ik buitengewoon flauw. Zijn kaboutersketch (“waar is je puntmuts?!”) zette hem in een ander licht en ik begreep dat dit zijn soort humor was: absolute nonsens. Vlijmscherp absurdisme. Net als de Amerikaanse komiek Andy Kaufman is hij niet alleen geïnteresseerd in de grap, maar ook in de interactie met het publiek. Hij zet de boel op losse schroeven, zorgt ervoor dat de situatie volkomen onberekenbaar wordt. Natuurlijk zorgt dit ook voor een stevige tweedeling in ontvangst. De één vindt het geniale ontregelingskunst, de ander ziet het als een trucje.

Ik kan die kritiek wel begrijpen. In zijn laatste twee voorstellingen staat Teeuwen toch een beetje op de herhaalstand. En toch… ik vind het nog steeds erg grappig. Of zijn grappen nu op elkaar lijken, ik moet er nog steeds om lachen. En ik ben niet de enige.

Toen ik Teeuwen op Lowlands zag staan met Echte Rancune, trad hij op voor 10.000 mensen. Dat is best een groot publiek. Hij had alle aandacht te pakken. Er waren keiharde lachsalvo’s te horen. “Wat is dat in het bos, met de broek op de enkels en een bebloed kontje? DE SFEER!” riep hij met zijn vette grijns, waarbij het gat tussen zijn twee voortanden werd ontbloot. 10.000 mensen in je eentje in zo’n anderhalf uur vermaken. Doe hem dat maar eens na.

Ik weet dat hij eerder in Engeland heeft opgetreden – ik heb een complete box van hem waar ook die show in zit – maar dit is een vertaalde show. Voor zijn andere optredens heeft hij grappen uit andere shows vertaald, dit keer heeft hij Echte Rancune getransformeerd naar Real Rancour. Met succes. Vanaf het moment dat hij op het podium staat spat de energie eraf en heeft hij het publiek om zijn vinger gewonden. De ene na de andere grap gaat erin. Teeuwen heeft er zichtbaar zin in en laat geen enkele pauze vallen. Geen stilte. Geen moment om te ontspannen. Hij dendert door met zijn associaties en gaat van terrorisme naar liedjes die hij maar niet afgemaakt krijgt naar een kindonvriendelijk pretpark en gaat tussendoor het publiek in om het ongemaksniveau flink te laten stijgen.

Ja, als hij persoonlijk wordt gaat hij iets te snel. En ja, hij heeft iets van zijn bite verloren in zijn grappen. Maar ik heb mij vermaakt. En daar gaat het om.

12-7-2017/Hans Teeuwen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.