Onbedoeld viraal

Beste onbedoeld viraal gegane demonstrant,

Tijdens de grootse klimaatdemonstratie op het Museumplein stond je ineens op het podium naast Greta Thunberg. Je wilde je ongenoegen uiten over de situatie. De demonstratie werd te politiek, het klimaat verdronk in de andere thema’s.

Dat is een mening die je absoluut mag hebben. Begrijpelijk ook dat je hem even kwijt wilde. Maar nu de beelden van jouw actie viraal gaan ben je je naar eigen zeggen rot geschrokken. Die aandacht was ook weer niet de bedoeling.

Om even de situatie op een rijtje te zetten. Het Museumplein is een openbare ruimte waar elke vorm van anonimiteit wegvalt. Dit is geen vergaderkamertje waar je even achter gesloten deuren kan razen. Of sociale media waar iedere mening een druppel op een gloeiende plaat vormt. Je bent zelf dat podium opgegaan (goeie beveiliging trouwens) om de popster van het klimaatactivisme streng toe te spreken.

Ja, dan wordt er gefilmd. En is de kans dat je viraal gaat groot. Ook als het onbedoeld is.

Dat je handelde vanuit emotie kan ik helemaal begrijpen. Maar, en misschien zijn dit de gedachtes van een cynische millennial (ik krijg dat woord nauwelijks mijn strot uit), ik ben verrast dat jij zo verrast bent over de gevolgen van jouw handelingen.

Ik bedoel, je weet dat het 2023 is? Dat iedereen naar de smartphone grijpt om bijzondere situaties te filmen en delen? Zie ik iets over het hoofd? Is hier sprake van een generatiekloof?

Reageren mag. Graag zelfs.

Oh, en ik zou, als ik jou was, de podia voorlopig even vermijden.